Fiskar dog av kraftiga vindar

Analys tyder på att fiskdöden i Kvarnåkershamn berodde på att vindar förde in syrefattigt djupvatten till stränderna. Bild: OpenStreetMap/TT

Det var syrebrist som låg bakom den omfattande fiskdöd som upptäcktes i Kvarnåkershamn i vintras. Det visar en analys från Statens veterinärmedicinska anstalt. Syrebristen tros ha uppkommit av kraftiga vindar.

Fiskdöden, som bland annat drabbade tiotusentals tånglakar och rötsimpor, var länge ett mysterium. Misstankar om att fiskarna dött av gifter, bakterier eller virus har funnits, men fick inget stöd av SVA:s analys. Istället tycks vädrets makter ha spelat en avgörande roll.

– Det var under en period med väldigt kraftig sydvästlig vind och det gjorde att det byggdes upp vågor alltmer, ungefär som en tsunamieffekt. Vågorna kan ha sugit med sig syrefattigt vatten från djup på mer än 70 meter, in över de här områdena, vilket drabbade fisken,  säger Rolf Gydemo, länsfiskekonsulent på Gotland.

Bristen på syre är ett stort problem längs Östersjöns djupbottnar och är kopplad till en omfattande övergödning. En art som drabbas hårt är torsken, vars lekplatser blir allt färre.

Lyssna på inslag från P4 Gotland här.

Hans Hällman

Publicerad: 20 June 2017
Av: Hans Hällman