Just nu:
Annons

Nyheter

1 månad sedan Sverige Fiskejournalen
Forskare Dr. Ana Tronholm uppmanar sportfiskare att hjälpa till med kartläggning av algblomning. Foto: Privat
Fiskare kan hjälpa forskare förutspå algblomning

Algblomning påverkar både sportfiskare och andra havsnjutare människor längs kusten. Nu uppmanas just sportfiskare att vara med och kartlägga detta avskydda fenomen.

Tillsammans med den globala uppvärmningen ökar skadliga algblomningar världen över i en alarmerande takt och förväntas bli ännu vanligare i framtida klimatscenarier.
De svenska kusterna och vattensystemen upplever en stadig ökning av algblomningarnas utbredning, frekvens och frekvens med direkta konsekvenser för vattenmiljöer och därmed fiske, vattenbruk och turism, bland andra sektorer.
Specifikt är sportfiskarna en av de viktigaste målgrupperna eftersom de visar ett genuint intresse för miljön och i slutändan vill se till att fiskbestånden och vattensystemen i Sverige är hälsosamma och i jämvikt.

Ett nytt verktyg för att förutsäga giftiga algblomningar baserade på artificiell intelligens utvecklas nu vid Göteborgs universitet. Detta verktyg syftar till att förse allmänheten med kort och långsiktig information om när, var och hur dessa algblomningar kommer att bildas i svenska vatten.

Detta projekt är starkt beroende av dialogen och engagemanget mellan GU och de olika slutanvändarna, det vill säga miljöorganisationer över hela Sverige och allmänheten, vilket är viktigt för alla framgångsrika innovationsinitiativ. I den meningen syftar forskare Dr. Ana Tronholm vid Institutionen för biologi och miljövetenskap vid GU att engagera allmänheten i datainsamlingsprocessen via sociala medier för att kontinuerligt förbättra förutsägelsemodellen, som kommer att genereras med data från Copernicus (CMEMS) och SMHI.

 

Rapportera in fynd
Det är här sportfiskare kan komma in i bilden. Nästa gång du upptäcker en algblomning i ditt område, vänligen rapportera den genom att publicera bilder på https://www.facebook.com/algalbloomssweden, inklusive:
1) Datum och tid
2) Plats (helst GPS-koordinater)
3) Beräknat täckt område
4) Färg och lukt (septisk, jordig, smaklös, gräsbevuxen, etc.)
5) Temperatur och salthalt (om möjligt)
6) Har du sett dessa blomningar förekomma i ditt område tidigare?

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfiske och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta