Fiskare kan hjälpa forskare förutspå algblomning

Forskare Dr. Ana Tronholm uppmanar sportfiskare att hjälpa till med kartläggning av algblomning. Foto: Privat

Algblomning påverkar både sportfiskare och andra havsnjutare människor längs kusten. Nu uppmanas just sportfiskare att vara med och kartlägga detta avskydda fenomen.

Tillsammans med den globala uppvärmningen ökar skadliga algblomningar världen över i en alarmerande takt och förväntas bli ännu vanligare i framtida klimatscenarier.
De svenska kusterna och vattensystemen upplever en stadig ökning av algblomningarnas utbredning, frekvens och frekvens med direkta konsekvenser för vattenmiljöer och därmed fiske, vattenbruk och turism, bland andra sektorer.
Specifikt är sportfiskarna en av de viktigaste målgrupperna eftersom de visar ett genuint intresse för miljön och i slutändan vill se till att fiskbestånden och vattensystemen i Sverige är hälsosamma och i jämvikt.

Ett nytt verktyg för att förutsäga giftiga algblomningar baserade på artificiell intelligens utvecklas nu vid Göteborgs universitet. Detta verktyg syftar till att förse allmänheten med kort och långsiktig information om när, var och hur dessa algblomningar kommer att bildas i svenska vatten.
Detta projekt är starkt beroende av dialogen och engagemanget mellan GU och de olika slutanvändarna, det vill säga miljöorganisationer över hela Sverige och allmänheten, vilket är viktigt för alla framgångsrika innovationsinitiativ. I den meningen syftar forskare Dr. Ana Tronholm vid Institutionen för biologi och miljövetenskap vid GU att engagera allmänheten i datainsamlingsprocessen via sociala medier för att kontinuerligt förbättra förutsägelsemodellen, som kommer att genereras med data från Copernicus (CMEMS) och SMHI.

 

Rapportera in fynd
Det är här sportfiskare kan komma in i bilden. Nästa gång du upptäcker en algblomning i ditt område, vänligen rapportera den genom att publicera bilder på https://www.facebook.com/algalbloomssweden, inklusive:
1) Datum och tid
2) Plats (helst GPS-koordinater)
3) Beräknat täckt område
4) Färg och lukt (septisk, jordig, smaklös, gräsbevuxen, etc.)
5) Temperatur och salthalt (om möjligt)
6) Har du sett dessa blomningar förekomma i ditt område tidigare?

Publicerad: 09 March 2021
Av: Fiskejournalen