Just nu:
Annons

Nyheter

9 månader sedan Sverige Anders Lundin
Fästingplågan är här, och den breder ut sig.
Fiskare och naturnjutare uppmanas att vaccinera sig

Det är tråkigt att behöva lyfta ämnet, men en av sportfiskarnas värsta fiende är tyvärr på tapeten igen. Det handlar om fästingar. Virussjukdomen TBE har bland annat spridit sig till nya områden i Västra Götaland.

Fästingsäsongen har redan börjat i södra delarna av Sverige, men det är ändå inte för sent att vaccinera sig eftersom fästingar kan smitta långt in på hösten. 

Det konstaterar Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare Västra Götaland, i en intervju på sajten VGR Fokus. Fästingfrågan har blivit allt hetare eftersom TBE-trakterna breder ut sig.

Det har konstaterats helt nya områden i Lilleby/Björlanda i Torslanda och i ett område mellan kommunerna Essunga och Vara. Andra områden, till exempel i Lerums kommun, har blivit större, enligt VGR Fokus.

Rådet är helt enkelt att man bör vaccinera sig mot TBE om man vistas mycket i skog och mark i de aktuella områdena.

– Vaccination är det bästa skyddet om man rör sig i riskområden, säger Peter Nolskog.

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En undersökning visar att stöldrisken gör att båtägare inte byter till modernare motorer. Foto: Steve Adams
Så mycket släpper de svenska fritidsbåtarna ut

Bland de båtburna sportfiskarna pågår det en grön våg, där folk byter ut sina fossildrivna motorer till elmotorer. Men det finns fortfarande bromsar som gör att utvecklingen inte sker fullt ut.

Transportstyrelsen har tagit fram en undersökning kring båtmotorernas miljöpåverkan, med finansiering av Havs- och vattenmyndigheten. Det konstateras att bensinmotorer står för cirka 60 procent av koldioxidutsläppen och äldre tvåtaktare står för den största andelen utsläpp av kolväten.
Totalsiffran för de svenska fritidsbåtarnas utsläpp är 177 000 ton koldioxid och 2 100 ton kolväten.

Inom vissa områden ligger ekonomiska skäl bakom trögheten i utvecklingen. Båtägare behåller nämligen sina äldre tvåtaktsmotorer för att de är mindre stöldbegärliga än nyare fyrtaktsmotorer.
– En lösning på de här problemen kostar pengar, som knappast båtägarna själva kan stå för. Genom subventioner av miljövänligare bränsle, som idag är mycket dyrare per liter än ordinarie bränsle, skulle staten kunna snabba på utvecklingen mot ett mer miljövänligt båtliv, säger Lars-Åke Redéen, chefredaktör för tidningen Båtliv, vars artikel du kan läsa här.

Kartläggningen visar också att fler båtägare skulle kunna tänka sig att tanka miljövänligt om priserna vore lägre och bränslet mer tillgängligt på framför allt sjömackar. Här hittar du hela rapporten!

Du kanske även gillar detta