Långa och lake är två uppskattade fiskar som dessvärre är under stark press. ArtDatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet låter nu allmänheten beskåda och granska förslaget till den uppdaterade Rödlistan. " /> Fiskare uppmuntras hjälpa till med den nya rödlistan | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Lake – en av de fiskar som ser ut att få sämre status. Foto: Tobias Fränstam
Fiskare uppmuntras hjälpa till med den nya rödlistan

Långa och lake är två uppskattade fiskar som dessvärre är under stark press. ArtDatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet låter nu allmänheten beskåda och granska förslaget till den uppdaterade Rödlistan.

Mycket vatten har runnit under broarna sedan den förra versionen av Rödlistan presenterades 2015. Några få fiskarter har långsamt återhämtat sig och fått bättre status, men i de flesta fall där förändringar skett så är det till det sämre, exempelvis lake, långa och havsnejonöga.

Laken bedöms minska i förekomst i sydliga mindre vatten, troligen på grund av klimatförändringar. Minskningstakten har uppgått till 20-40 procent under de senaste 24 åren, enligt förslaget till det nya innehållet. Även långan är under stark press, och där pågår en minskning av populationen, konstateras det.

Men allt handlar om ett förslag, inför den slutliga publiceringen i maj 2020. Både sportfiskare, yrkesfiskare och andra med god kännedom om fiskarter uppmuntras nu att hjälpa till med den nya rödlistan.

Syftet med förhandsvisningen av de preliminära bedömningarna är att ge möjligheter för personer, som eventuellt har kompletterande data eller kunskaper, att bidra med underlag. Så spana in förslaget till den nya rödlistan – och kolla om du själv kan bidra med information kring de fiskarter som finns upptagna där.

Läs mer om fiske i Fiskejournalen:

Pussa och Bonka – tema på fisketräff i Gimdalen

 

 

 

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Savage Gear söker nu en sportfiskare på heltid i Sverige. Foto: Pressbild
Ännu en proffsfiskare får chansen i Sverige

Här kommer ett arbetstillfälle som bör vara många sportfiskares våta dröm. Det är nämligen Savage Gear som söker en svensk sportfiskare på heltid – alltså ett avlönat proffs.

Företeelsen med heltidsanställda sportfiskare är relativt ovanlig i Norden, och nyligen blev varumärket Westin pionjärer när de anställde Daniel Nilsson för att fiska på heltid.
Nu hakar alltså även Savage Gear på tåget. De ska nämligen förstärka sin marknadsavdelning med en ”innovativ och trendskapande sportfiskare”, som de själva beskriver det.

En ”fiskmagnet”
”Du kommer resa runt i Sverige i jakten på de vildaste fiskarna och fisket du kan tänka dig. Du måste vara en riktig fiskmagnet, gäddor, abborrar och gösar måste älska dig. Men du måste också ha färdigheter i fisket efter predatorer längs våra kuster”, står det i pressmeddelandet.

Den som får jobbet kommer att vara ansvarig för att bygga egna sociala mediekanaler för att inspirera sportfiskare runt om i landet, samt att producera bildmaterial.

Här kan du läsa mer om tjänsten!

Du kanske även gillar detta