Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Fiskarna tackar piraterna

Fisket utanför Kenyas kust har inte varit så bra på många, många år. Det tackar fiskarna de somaliska piraterna för – de har skrämt bort de internationella jättetrålarna.
Uppgifterna finns på cfp-reformwatch.eu, en hemsida som startats av den svenska EU-parlamentarikern och författaren Isabella Lövin. Hemsidans syfte är att bevaka EU:s fiskepolitik, Common Fisheries Policy.
På en liten filmsnutt kan man se kenyanska fiskare som jublar över att fisken återvänt till deras vatten. Världshavens värsta rovdjur, de stora, internationella trålarna som fiskar utanför Afrika är borta. Bortskrämda av de somaliska piraterna. Glada kenyaner berättar att de åter kan leva av  sitt fiske och charterskeppare har kunnat återuppta sin verksamhet med turistfiske.
Du kan kolla filmen på den här länken.
Svenne Andersson

En segelfisk, bärgat utanför Kenya. De inhemska charterföretagen har kommit igång med fisket igen.

En segelfisk, bärgat utanför Kenya. De inhemska charterföretagen har kommit igång med fisket igen.

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Ta hand om fisken – sök LOVA-bidrag! Foto: Anders Lundin
Dags att vårda fisken – så här söker du pengar!

Intresset för sportfiske växer – och därmed också intresset för fiskbestånden. Vi påminner nu om LOVA-bidraget, som alla föreningar och kommuner kan söka för att skapa bättre förutsättningar för sportfiske.

LOVA är Havs- och vattenmyndighetens satsning som ska gå till lokal vattenvård över hela landet. Har du ett projekt på gång så är det dags att söka pengar nu, eftersom ansökningstiden går ut i slutet av januari.

I flera län finns det många vattenmiljöer som i dag inte uppnår miljökvalitetsnormerna om god ekologisk status, och länsstyrelsen vill nu ha hjälp att sprida budskapet om LOVA.

Det är du som jobbar på kommun eller är medlem i en ideell förening som kan söka bidrag för lokala vattenvårdsprojekt som bidrar till att uppnå god status. Till exempel kan projektet syfta till att åtgärda vandringshinder, återställa flottledsrensade vattendrag eller anlägga lekbottnar för fisk.

Från och med 2018 finns det en ny LOVA-förordning som innebär en förstärkning av arbetet med övergödning. Du kan söka i vissa fall upp till 90 procent i statliga bidrag för åtgärder som minskar övergödningen.

Läs mer om LOVA här!

Du kanske även gillar detta