" />
Annons
Fiskbarriär blev dödsfälla för abborrar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Kommunens anläggning mellan Bergundasjöarna var avsedd att stoppa vitfisk. En oönskad bieffekt var att abborrar dog i barriärens galler. Foto: Växjö kommun
Fiskbarriär blev dödsfälla för abborrar

I början av april dog mängder av abborrar i en gallerförsedd passage mellan Bergundasjöarna som Växjö kommun byggt för att stoppa vitfisk. Gallret ersattes snabbt med sten och sedan dess har inga fler abborrar dött.

De näringsrika Bergundasjöarna utanför Växjö har haft så riklig tillgång på vitfisk att omfattande reduktionsfiske har satts in de senaste åren. På så sätt har vattnet blivit renare och rovfiskarna gynnats.
I det smala sundet som förenar Södra och Norra Bergundasjön placerade Växjö kommun ett galler för att mört, braxen och andra vitfiskar inte skulle kunna vandra mellan sjöarna. Men när anläggningen undersöktes i början av april fann man mängder av abborrar som klämts till döds i gallret. Vissa dagar dog ett femtiotal abborrar och gallret plockades därför bort. Det ersattes av stenar och en liten damm – och akutåtgärden tycks fungera betydligt bättre.

”inga abborrar tycks ha dött sedan vi bytte ut gallret mot sten”

– Det ser bra ut nu och vi har inte hittat några döda abborrar sedan gallret byttes ut mot sten, berättar Andreas Hedrén, sjömiljöansvarig på Växjö kommun.

Den nya lösningen med sten och damm. Foto: Växjö Kommun

Läs mer och lyssna på inslag från P4 Kronoberg här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En polis och hans kamrater åtalas för att ha flugfiskat på en kvoterad sträcka. Foto: Samantha Deleo
Polis åtalad för tjuvfiske på specialsträcka i fjällen

Även solen har sina fläckar. Det kan vi konstatera efter händelsen i Kirunafjällen, där en polis togs på bar gärning för tjuvfiske.

Flera medier rapporterar om fallet där tre män åtalas för att ha flugfiskat utan giltigt tillstånd under en årlig fiskeresa i Kiruna i somras. En av männen var alltså en polis.
Det var två uppsyningsmän som fick syn på sällskapet, när de patrullerade över Välijåkkå i Kiruna kommun. Männen togs på bar gärning när de fiskade i en kvoterad sträcka, där det krävs specialtillstånd för att få fiska.

Männen nekar till brott, men medger att de inte haft rätt tillstånd. Polisen ska ha sagt i förhör att de varit noga med att fiska på rätt sida om kvoteringsgränsen. Det hela blir nu ett fall för rättsväsendet att ta ställning till.

Du kanske även gillar detta