Populära Ljungan är i många sportfiskares fokus, både efter beslut om fiskestopp och sjukdomsdrabbade fiskar. Nyligen kom rapporter om att laxen verkar vara på väg uppåt, men däremot vittnas det om väldigt många sjuka öringar. " /> Fiskdöd i Ljungan: "Har aldrig sett något liknande" | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Om du hittar en sjuk lax eller en sjuk öring så skall den rapporteras till SVA.
Fiskdöd i Ljungan: ”Har aldrig sett något liknande”

Populära Ljungan är i många sportfiskares fokus, både efter beslut om fiskestopp och sjukdomsdrabbade fiskar. Nyligen kom rapporter om att laxen verkar vara på väg uppåt, men däremot vittnas det om väldigt många sjuka öringar.

Den odlade öringen verkar vara extra drabbad. Foto: Magnus Nordin

Tätheterna av lax- och havsöringsungar i Ljungan har varit mycket låga de senaste åren, och Havs- och vattenmyndigheten införde i år ett totalstopp för laxfiske mellan 1 juni–15 november. Under årets undersökningar har länsstyrelsen hittat lax på i stort sett alla platser där man inventerat, men däremot verkar det mörkare för öringen – åtminstone den odlade.

– Min uppfattning är att det är mer sjuk fisk än tidigare. När jag fiskade i Nolbyströmmen nyligen så räknade jag lätt till tio sjuka fiskar, berättar sportfiskaren Magnus Nordin som konstaterar att han aldrig sett något liknande.

Från andra håll kommer det rapporter om att det är ett normalår i Ljungan, alltså inte mer sjuk fisk än vanligt, men slutsatserna att den odlade öringen är extra hårt drabbad verkar vara samstämmiga.

Det debatteras flitigt på sociala medier huruvida den är mindre motståndskraftig än den vilda fisken, och att utsättningarna helt enkelt borde upphöra. Ett motargument är att den odlade kompensationsfisken spelar en enormt viktig roll för sportfisket. Magnus Nordin har dokumenterat massor av öringar den senaste veckan, både döda och sjuka som står i Ljungans lugnstrykor. Han hoppas nu att orsakerna till fiskdöden i Ljungan ska utredas på allvar.

– Det är så sorgligt att det blivit så här, och förmodligen kommer det visa sig mer om mer nu, konstaterar han.

Läs om glada nyheter i Fiskejournalen:

https://www.fiskejournalen.se/sensationellt-fynd-i-fjallen-langvaga-lax-tillbaka/

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta