Statkraft retar upp fiskare i Ljungan Grenforsen är mycket känslig när vattennivåerna sjunker snabbt. Statkraft tar inte hänsyn till detta, utan hänvisar i stället till vilka flöden som är tillåtna. (Foto: Älvräddarna)[/caption] " /> Fiskdöd i Ljungan | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Fiskdöd i Ljungan
Statkraft retar upp fiskare i Ljungan

Grenforsen är mycket känslig när vattennivåerna sjunker snabbt. Statkraft tar inte hänsyn till detta, utan hänvisar i stället till vilka flöden som är tillåtna. (Foto: Älvräddarna)

Fisketillsynsmannen André Hammarström hittade död fisk på torrlagda bottnar i Ljungan under helgen som gick. Orsaken är den snabba sänkningen av vattnet natten mot lördag. Det är kraftbolaget Statkraft som driver kraftverket som reglerar flödet.
Fiskejournalen har tidigare skrivit om Statkrafts bristfälliga skötsel vid sina anläggningar i Ljungan. Nyligen gjordes fynd som ytterligare understryker bristfällig skötsel. Längs strandkanten och på torrlagda bottnar hittade fisketillsynsmannen André Hammarström döda ettårsyngel av fisk som inte hann förflytta sig för att sänkningen gick för fort. Tonläget mot Statkraft blir allt fränare från Ljunganfiskarna.

– Att Statkraft säger att de producerar miljövänlig el är ett hån. Vattnet åker jojo året runt och fisket förstörs, säger Daniel Persson, lokal fiskevärd, till St.nu.
Grenforsen är mycket känslig när vattennivåerna sjunker snabbt. Statkraft tar inte hänsyn till detta, utan hänvisar i stället till vilka flöden som är tillåtna enligt vattendomen, och i det här fallet har inte värdena överskridits.
Enligt St.nu omsätter fiskesträckan nedanför kraftverket, två mil oreglerad laxälv, 800 000 kronor per år i sportfisketurism.
Älvräddarna har tidigare anmält Statkraft för miljöbrott i Ljungan.
Läs mer här.
Missa inte tidigare notiser om Statkraft.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta