Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Död fisk i mängder flyter runt i Rodrigo de Freitas-sjön utanför Rio de Janeiro.
Fiskdöd i OS-sjö

Förorenat vatten fyllt med avloppsvatten och sopor har orsakat ännu en stor fiskdöd i Rio de Janeiro.
Om ett och ett halvt år ska världseliten inom rodd göra upp om OS-medaljer i sjön.
Mängder med död fisk vilar på vattenytan och har flutit i land. Enligt nyhetsbyrån AP är fiskdöd vanligt i Rios vatten som fylls med avloppsrester och sopor.
– Varje år äger detta rum. Ibland är det på stor skala, ibland på mindre skala. Det är en ännu en skam för Brasilien, säger fotografen Alex Moutinho som bott vid sjön i över 30 år.
Och bland de lokala roddarna är det tufft att träna.
– Man ror men börjar snabbt att må illa, så man måste bryta och gå och vila. Fisken kommer i vägen när man försöker ro, säger lokala roddaren Joao Gabriel Raize till nyhetsbyrån Reuters.

Kvaliteten på Rios vattenvägar har varit ett omdebatterad ämne inför de olympiska spelen och myndigheterna lovade tidigare att rensa upp vattnen kring Guanabarabukten där segeltävlingarna ska avgöras. Nu erkänner dock myndigheterna att det löftet inte kommer att uppfyllas, vilket lett till oro hos de olympiska seglarna över att hälsoriskerna det innebär att tävla i avloppsfyllda vatten.
Källa: Aftonbladet

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Drönarfiske kan vara helt okej vid vissa vatten, anser några läsare. Foto: Aaron Burden
Drönarfiske: Så tycker läsarna om omstridda metoden

Både ris och ros. Ämnet drönarfiske har skapat ett stort engagemang hos våra läsare, och metoden får dels kritik och beskrivs som onödig, samtidigt som den kanske är helt ok vid vissa förhållanden.

Fiskejournalen lyfte frågan om drönarfiske för en tid sedan, med anledning av att den fått skarp kritik i bland annat Sydafrika, där flera aktörer tycker att det hela har skenat iväg bortom kontroll.

Både sportfiskare och andra tycker att myndigheterna måste skapa ett regelverk kring företeelsen.
Men det är skillnad på vatten och vatten, poängterar våra läsare.

Här nedan kan du läsa vad några av dem anser om drönarfiske. Här hittar du artikeln som vi skrev i ämnet. Gå gärna in på vår Facebook och kommentera.

Fiske Gustav Nörd

”Med tanke på att en hyfsad drönare kostar 10–20 tusen och inte sällan hamnar i vattnet så känns inte eventuellt ökat fisketryck i svenska vatten på grund av drönare som något problem. I förhållande med alla andra miljöproblem verkar detta vara ett ”icke-problem. För de som gillar teknik är det kul”.

 

Roger Lundkvist
”Jag tror ju inte det kommer krylla av drönarfiskare. Men vem vet. Däremot skulle jag bli sjukt irriterad om man står på ett ställe och fiskar och så kommer en drönare och fiskar precis framför, styrd av någon ett par hundra meter därifrån.”

David Sadri
”Det funkar dåligt är min spontana tanke. Ett bättre förslag är att skapa automatiserade drönare och AI för att bevaka vatten, rengöra vatten, neka säl och skarvtillgång till ett vatten och så vidare”.

Fredrik Segerman
”Har varit ner ett par vändor i Sydafrika och guiderna jag anlitat har alla haft drönare. Jag kan förstå att det gör skillnad på hur man kommer åt bestånden nere längs False Bay och egentligen hela den första sträckan av Indiska Oceanen öster om Godahoppsudden och upp mot Mocambiques kust. Här gör ett kast på 100 meter kontra en drönarledd betesplacering 300–400 meter ut all skillnad i världen, då man lyckas ta sig förbi revkanten där vågorna bryter”.

Christopher Saarinen
”Vi behöver inte mer skräp och oljud i naturen”.

Michael Nyström
”Är inget riktigt fiske men det finns många sätt att göra det på som är tvivelaktigt så, varför inte”.

Du kanske även gillar detta