som vi rapporterade om på måndagen. Den stora frågan var förstås vad som låg bakom massdöden? Nu har det lanserats en teori. " /> Fiskdöden på Fårö: Detta var troliga orsaken | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

4 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Det var här på norra Fårö som mängder av död fisk hittades. Foto: Greger Johansson
Fiskdöden på Fårö: Detta var troliga orsaken

Det var många som engagerade sig kring upptäckten av döda fiskar på Fårö, som vi rapporterade om på måndagen. Den stora frågan var förstås vad som låg bakom massdöden? Nu har det lanserats en teori.

När Fiskejournalen pratar med Gotlands länsstyrelse på tisdagsmorgonen så har de samlat in uppgifter från både lokala fiskare och andra aktörer. Det mesta pekar mot ett haveri på en trålare som befunnit sig norr om området.
– Enligt andrahandsuppgift ska det röra sig om ett pumphaveri på en svensk fiskebåt som fiskat norr om Gotland för några dagar sen. Det tekniska felet har sannolikt resulterat i att delar av fångsten av strömming och skarpsill gått förlorad och sedan drivit i land med nordliga vindar på norra Fårö i helgen, säger Länsfiskekonsulent Andreas Pettersson.

Folk har ringt in till Länsstyrelsen och undrat vad som hänt, och de önskar att informationen hade kommit ut mycket snabbare för att undvika spekulationer.

– Att sådant händer är inget konstigt, saker kan gå sönder även på ett fiskefartyg likväl som på maskiner i andra areella näringar. Men det är såklart tråkigt när det händer, inte allra minst för fiskaren själv. Vi på Länsstyrelsen är väldigt tacksamma för att allmänheten är på hugget och rapporterar i sådana här händelser, säger Andreas Pettersson.

Enligt honom har Länsstyrelsen i samband med denna händelse tagit kontakt med Havs- och vattenmyndigheten och föreslagit att en rutin upprättas där Havs- och vattenmyndigheten, efter rapportering från fiskaren (som är skyldig att rapportera sådana här händelser), även delger länen information om det inträffade så de kan bemöta en orolig allmänhet.

 

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
"Nu hoppas jag faktiskt att isarna smälter och försvinner så att folk inte kan gå ut på dem", säger Jan Insulander, projektledare på Issäkerhetsrådet. Foto: Hans Isaacson
Fler drunkningstillbud – fiskare gick inte att rädda

De svaga isarna fortsätter att skörda människoliv i södra landsdelarna. Totalt har det rapporterats in åtta döda på tre dagar genom drunkningstillbud.

Fiskejournalen berättade i fredags om att fyra män omkom efter ett drama på Vallsjön i Sävsjö, där två män gått ut för att fiska. Isen brast för dem, och när några kamrater försökte rädda de nödställda så dog även de.
På lördagen dog ytterligare två män i Katrineholm och ytterligare en i Enköping sedan de gått genom isen.

På söndagskvällen kom också beskedet att en sportfiskare avlidit efter en räddningsinsats i Värnamo.
Räddningstjänsten larmades till den aktuella sjön och de använde räddningspulka för att ta sig ut till den nödställde mannen.
– Det var två brandmän som stack ut direkt. Men det tog lång tid, eftersom de först inte hittade honom, berättar ett vittne som Fiskejournalen pratat med.
– Vi hittade mannen under vattnet strax före klockan 12, säger Niklas Andersson, insatsledare vid räddningstjänsten, till SVT Jönköping.
Mannen fördes till sjukhus, där han senare avled.

”Förstört” statistiken
Nu går flera aktörer ut och varnar för svaga isar, med hopp om att det inte ska ske några fler drunkningsolyckor i vinter.
– Vi har redan ”förstört” statistiken i år och jag är rädd att den kommer bli ovanligt mörk. Jag vet inte hur vi ska få folk att förstå. Nu hoppas jag faktiskt att isarna smälter och försvinner så att folk inte kan gå ut på dem, säger Jan Insulander, projektledare på Issäkerhetsrådet, till Aftonbladet.

Här är några enkla regler för ökad säkerhet:
1) Undersök isens bärighet innan du går ut på den och vid förflyttningar. Använd ispik eller isborr.
Ta hjälp och råd från erfarna om du är det minsta osäker.
2) Kolla gärna med närboende eller fiskeklubbar som ofta kan ge en bra bild av isläget.
3) Kolla gärna med närboende eller fiskeklubbar som ofta kan ge en bra bild av isläget.
4) Var aldrig ensam på isen. Att själv ta sig upp om sen brister kan vara svårt för den som inte är vältränad.
5) Använd säkerhetsutrustning som isdubbar (bärs under hakan) och lättåtkomlig säkerhetslina. Någon form av flythjälp kan vara avgörande om du går igenom isen.
6) Undvik strömsatta områden som in- och utlopp och sund.
7) Kör inte skoter på okänd is.
8) Håll dig på land om det finns minsta anledning att tro att isen kan vara farlig. (Källa Issäkerhetsrådet)

Du kanske även gillar detta