Nu har dem fem arktiska staterna förbjudit fiske i Arktis och erkänt området som särskilt sårbart. " /> Fisket i Arktis regleras | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Patagonia värnar om Jordens klimat. Foto: NASA/GSFC
Fisket i Arktis regleras

Nu har dem fem arktiska staterna förbjudit fiske i Arktis och erkänt området som särskilt sårbart.
Avtalet innebär att de fem arktiska staterna, Norge, Danmark, Kanada, Ryssland och USA förbjuder fiskare från deras länder att fiska i de internationella delarna av Arktis. I avtalet som skrevs under ingår också ett beslut om att gemensamt vidta olika åtgärder för att bekämpa allt oreglerat fiske i området.

Arktis är sårbart och påverkas starkt av klimatförändringar.

När isen smälter på grund av klimatförändringarna, blir nya delar av Arktis farbara med båt, och olika fiskeflottor ger sig dit för att profitera på de hittills ofiskade bestånden.
– Nu gäller det att även andra fiskeflottor än de fem som tecknat avtalet, går med på att inte skicka sina fiskeflottor med stora bottentrålar upp i de här sårbara områdena, säger Therese Jacobson, arktisexpert på Greenpeace.
Vill du lyssna på Sveriges Radios inslag om fisket i Arktis, kan du göra det här.

Bilden är tagen av NASA Goddard Space Flight Center. Om du vill se hur isen breder us sig och krymper under ett år i Arktis, klicka här. 

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Hanna Nordstrand med en bjässe från Grycksbo. Foto: Privat
Tusentals vill fiska i Grycksbo – stugor efterlyses

Sportfisket upplever en sällan skådad boom. Ett av områdena som invaderas av gäster från när och fjärran är Grycksbo utanför Falun. Det fattas i själva verket boenden för att kunna ta emot alla gäster.

Det är Grycksbo fiskeklubbs ordförande Hanna Nordström som uppmanar stugägare att höra av sig till dem. Grycksbo fiskeklubbs egen stuga vid Svarttjärn är exempelvis uppbokad varje helg hela säsongen ut.
– Vi vill ju såklart hjälpa dem att kunna vara här och fiska, säger ordförande Hanna Nordstrand till Dalarnas Tidningar.

Hon berättar också att Stensjön och dess närliggande sjöar besöktes av över 15 000 fiskare förra sommaren.
– Det är jätteroligt. Folks sug efter stora fiskar är stort och här i Stensjön finns till exempel grova fiskar som regnbågen och rödingen utplanterade, förklarar Hanna.
För Fiskejournalen berättar också Hanna att klubben satsar på att göra fisket ännu mer tillgängligt.
– Vi bygger ut handikappanpassade platser i våra vatten, tre av dem är redan klara, hälsar hon.

Här på klubbens hemsida hittar ni mer information!

 

Du kanske även gillar detta