En Giant Trevally är en riktig fajter och det finns gott om dem på Location GTX. Foto: Dombaj/Sjöberg
En Giant Trevally är en riktig fajter och det finns gott om dem på Location GTX.
Foto: Dombaj/Sjöberg[/caption]Det är ett av de sista orörda tropiska paradisen på jorden. Nu har Christer Sjöberg skapat en fungerande fiskedestination ombord på en specialbyggd båt som kryssar de kristallklara vattnen i Indonesien. " /> Fiske i Papua Ny Guinea | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Fiske i Papua Ny Guinea

En Giant Trevally är en riktig fajter och det finns gott om dem på Location GTX. Foto: Dombaj/Sjöberg


En Giant Trevally är en riktig fajter och det finns gott om dem på Location GTX.
Foto: Dombaj/Sjöberg

Det är ett av de sista orörda tropiska paradisen på jorden. Nu har Christer Sjöberg skapat en fungerande fiskedestination ombord på en specialbyggd båt som kryssar de kristallklara vattnen i Indonesien.
Christer Sjöberg (skaparen av flugfiskemärket Loop) är mannen som hittar de mest spekatkulära fiskedestinationerna. Han var bland de första på Kola-halvön på 90-talet. Han har drivit resor till Kuba och till Patagonien och för något år sedan satsade han på Papua Guinea och platsen han kallar ”Location GTX”.
Christer Sjöberg är flugfisket personifierat, men här på Location GTX blev han tvungen att även ta till spinnprylar och popper. Fiskarna är helt enkelt för stora!
Fiskejournalisten Pär Lindberg har varit där och gjort reportage. Så slå dig ner i fåtöljen, ställ fram en skål påskgodis, öppna Fiskejournalen och dröm dig bort till nationalparken Raja Ampats skärgård där giant trevally, jacks, marlin och hajar slukar både flugor och poppers. Har du inte redan detta nummer, så finns det i butik nu.

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Johan Wernersson utmanade kylan och fick sin efterlängtade fisk. Foto: Privat
Johans kyliga fångst friskade upp Storfiskregistret

Januari kan väl knappast beskrivas som metets högtid, men de som utmanar kylan kan plötsligt hamna i rampljuset. Johan Wernersson fick exempelvis en ljusskygg fisk som friskade upp Storfiskregistret.

Johan och hans vapendragare Alexander Johansson bestämde sig för att inleda året med en fiskesatsning, och redan 1 januari började de med gäddfiske på öppet vatten, vilket resulterade i ett gäng fiskar. Det var dock dagen efter som den stora klev på – och då en helt annan art.
– Vi skulle meta några dagar, och var ute efter färna, id eller lake. Det var blött kallt och lerigt, berättar Johan för Fiskejournalen.

De började meta (bottenmete med glidtackel, hel räka med skal) runt 14-tiden och hade inte ett pet under hela dagen. Så fort mörkret lade sig small det dock till i Johans spö.

– Ett rejält hugg! Jag lyfte spöet och kände att det var en riktigt kraftfull fisk. Det blev en rejäl kamp och fisken gick rakt in i Alex lina och det blev kaos i mörkret, tur vi hade pannlampor.
Först trodde de att fisken hade gått loss, men Alex kände på linan och insåg att den var kvar och tillsammans fick de handdrilla in fisken.
– Till slut handlandade jag den med lera upp till kängskaftet, och när den ligger på mattan så inser jag att det är min största färna nånsin!


Den största i januari
Fisken var hela 59 centimeter lång och vägde 2 630 gram.
– Detta är den största färnan som någonsin regestrerats i januari. Senast inregistrerade färnan i januari var 1992, berättar Johan efter att ha dubbelkollat med Sportfiskarnas storfiskregister.

Vilka tips har han då till dem som vill fånga en kylig färna?
– Mina tre bästa tips för färna är hitta den djupaste hålan där färnorna patrullerar denna tid på året. Bottenmeta med hel räka med skal på, stort bete ger stor fisk – samt använd handvärmare och pannlampa.
Tack för tipsen Johan, och grattis till en präktig fisk, säger vi på Fiskejournalen!

Du kanske även gillar detta