Hur hög är din fiskepuls? (Foto: Håkan Otterberg) Hur hög är din fiskepuls? (Foto: Håkan Otterberg)[/caption] " /> Fiske – lika pulshöjande som elitfotboll | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Morgan Fihn
Fiske – lika pulshöjande som elitfotboll
Hur hög är din fiskepuls? (Foto: Håkan Otterberg)

Hur hög är din fiskepuls? (Foto: Håkan Otterberg)

Forskare vid University of Chester i England konstaterar att sportfiske kan innebära lika hög puls som att spela i Premier League, landets högsta liga i fotboll. Detta rapporterar The Telegraph.
Att sitta på en brygga med metspö i hand förknippar de flesta med avkoppling och låg puls. Men det finns undantag.
När forskare utrustade deltagare med pulsmätare vid årliga fisketävlingen Fish ‘O Mania, med 30 000 pund i prispengar, kunde man konstatera att vissa tävlande nådde 93 procent av maxpuls. Enligt The Telegraph jämför forskarna med pulsdata från fotbollsspelare i Premier League där spelare ofta kommer upp i 95 procent av maxpuls.
Du undrar man ju när fiskeintresserade fotbollsspelaren John Terry ger sitt hjärta chans att varva ner… Läs mer här!
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta