Vi mår bättre av att fiska! Enskilda personer berättar om hur de blivit hjälpta av fisket under ledning av Robert Jonsson. Vi mår bättre av att fiska! Enskilda personer berättar om hur de blivit hjälpta av fisket under ledning av Robert Jonsson.[/caption] " /> Fiske som friskvård | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Fiske som friskvård
Vi mår bättre av att fiska! Enskilda personer berättar om hur de blivit hjälpta av fisket under ledning av Robert Jonsson.

Vi mår bättre av att fiska! Enskilda personer berättar om hur de blivit hjälpta av fisket under ledning av Robert Jonsson.

Kan sport- och fritidsfiske bidra till att vi mår bättre? Svaret är ja – och på Sportfiskemässan i Kista får du veta mer om sportfiske som friskvård. Kom till stora scenen klockan 13.30 på fredag alternativt 16.30 på lördag.
På Sportfiskemässan i Kista, kan ni följa moderator Robert ”Robbo” Jonssons intressanta samtal om fiske och folkhälsa med sportfiskare som berättar om sina erfarenheter av fiske och tillfrisknade.
I början på 1900-talet så var den vanligaste behandlingen för ”hysteri” att lugna ner sig, att ta sig samman samt ordinerat luftombyte. Kan det vara så att de kanske hade en poäng?

Att sportfiske är friskvårdsfrämjande kan vi inte förneka, men det uppfyller inte kriterierna för friskvårdsbidrag. På stora scenen på mässan behandlas ämnet ”att fiska sig friskare”. Deltagare i panelen har på ett eller annat sätt använt sportfiske och friluftsliv som en verksam medicin. Detta framträdande äger rum både klockan 13.30 på fredag och klockan på 16.30 på lördag.
Se schemat här.
Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
De som efterlyst strängare regler för yrkesfiske i Östersjön vädrar nu morgonluft. Foto: Krisztian Tabori
Partier överens – hopp om kursändring för yrkesfiske

Tunga förslag inger nu hopp om kursändring för yrkesfisket. Redan för en månad sedan beslutade regeringen om 2021 års regleringsbrev för Havs- och vattenmyndigheten som innehöll flera uppdrag för att förbättra havsmiljön och reglera yrkesfisket. Nu kommer även Miljömålsberedningen med förslag i samma riktning.

Den 22 december beslutade regeringen att ge Havs- och vattenmyndigheten flera uppdrag genom sitt så kallade regleringsbrev.
Det innehöll bland annat kapitel om att skydda kustlekande sillbestånd i norra Egentliga Östersjön, och att myndigheten fick uppdraget att utreda hur fiskeregleringarna kan utvecklas. De ska också göra det enklare att kontrollera att fartygen rapporterar bifångster, exempelvis av tumlare. Myndigheten ska även redovisa hur förvaltningen av ål genomförs så att skyddet av beståndet prioriteras. Hela regleringsbrevet kan du läsa här.

Nu har även Miljömålsberedningen lämnat sitt betänkande som pekar i samma riktning. I dokumentet som lämnats över till regeringen finns det bland annat förslag om en havsmiljölag, 30 procent skyddade marina områden och utredning av det pelagiska fisket och trålgränsen.

Alla partier överens
Fiskejournalen har pratat med Vänsterpartiets representant i Miljömålsberedningen, Elin Segerlind, och hon är hoppfull om att flera förslag ska bli skarpa beslut.

– Jag är nöjd med att vi kom så här långt. Det är egentligen fantastiskt att 8 partier som har grundläggande olika syn på naturen och människans förhållande till den kom överens om det ett så pass omfattande underlag med så många förslag, säger hon.

Hon välkomnar i synnerhet förslaget om en havsmiljölag.
– Regeringen kommer utifrån den behöva lägga fram förslag för förbättringar och åtgärder varje år till riksdagen i en proposition. Personligen tycker jag också att det är bra med ett förslag om att HaV ska bedöma påverkan från det storskaliga pelagiska fisket, som trålning utomskärs, av bland annat sill och strömming. Det är också bra att de ska ta fram ett underlag för beslut om eventuella bevarandeåtgärder som exempelvis utflyttning av trålgränsen, säger Elin Segerlind.

Här kan du läsa mer om alla förslag i Miljömålsberedningens betänkande.

Du kanske även gillar detta