Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Fiskeaktivister attackerade

Greenpeace kämpar för att skydda de marina Natura-2000 områdena.

Greenpeace fortsätter idogt sin kamp för att skydda de marina Natura-2000 områdena från destruktivt fiske. I förra veckan attackerades Greenpeace Jan Isaksson och Annan Sjöwall när de kom för att tala med yrkesfiskare i Smögen.
Länsstyrelserna i Halland och Västra Götaland vägrar konsekvent att följa EU-lagstiftningen och tillståndspröva fiske i de marina så kallade Natura-2000 områdena. Greenpeace menar – med gott stöd av både forskare naturvårdare – att trålningen i dessa områden skövlar känsliga bottnar och fiskar ut våra hav.
I en lite annorlunda kampanj reser Greenpeace runt i Bohuslän för att tala med yrkesfiskare och sätta fingret på hur länsstyrelsen missköter sitt uppdrag.
Enskilda representanter för yrkesfisket reagerar med aggressivitet när Greenpeace försöker föra en dialog med dem. Ett exempel på detta nåddes vi av i veckan när vi i radions nyhetssändning kunde höra hur Greenpeace utsända attackerades i Smögen.
För att läsa mer klicka här.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta