aventyrare_sokes
Norrmannen Morten Ruud har sagt upp sig från jobbet och sålt sin lägenhet. Nu ska han ut på fiskeäventyr i fem år och söker medresenärer. " /> Fiskeäventyrare sökes | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Fiskeäventyrare sökes

aventyrare_sokes
Norrmannen Morten Ruud har sagt upp sig från jobbet och sålt sin lägenhet. Nu ska han ut på fiskeäventyr i fem år och söker medresenärer.
Morten Ruud är 50 år och en av Norges mest erfarna storviltsfiskare. Nu vill han leva sin dröm och har specialutrustat en segelkatamaran för långsegling och för fiske.
Båten ligger just nu i Grekland och den första sträckan kommer gå till Kanarieöarna någon gång efter sommaren. Sedan bär det av mot St Helena, Brasilien, Galapagos, Panama – ja alla ställen en storviltsfiskare drömmer om.
Morten söker nu lämpliga medresenärer längs vägen. Att du bör vara fiskeintresserad och att du trivs till havs är givet. I Fiskejournalen nummer 3 finns alla detaljer. Vågar du ta chansen?

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En rad faktorer ligger bakom nedgången av gäddor i Göta älv och Nordre älv. Foto: Anders Lundin
Kris för populära gäddvatten – knappt någon föryngring

Göta älv i Ale kommun och Nordre älv inom Göteborgs stad har varit två populära gäddvatten för sportfiskare. Men frågan är hur länge till? En yngelinventering som Sportfiskarna genomfört visar på mycket låga tätheter av gäddyngel.

Det var på uppdrag av Göteborgs stad och Alefiskarna som Sportfiskarna inventerat gäddyngel i de båda älvarna. Bakgrunden var att gäddfisket har försämrats kraftigt under de senaste åren, och en teori är att föryngringen av gäddor inte fungerar tillfredsställande.

Inventeringen bekräftar just detta. I Nordre älv fångades endast två gäddyngel, båda strax nedströms Nordreälvsbron.
Här pekas flera faktorer ut som bidragande, exempelvis brist på bra lekområden, onaturlig vattenreglering, predation av spigg på gäddyngel samt predation av säl på vuxen gädda.

I Göta älv fångades 10 gäddyngel i det undersökta området.

De största hoten mot gäddbeståndet där anses, enligt Sportfiskarna, vara den onaturliga vattenregleringen, den tunga båttrafiken i älven samt predation från säl på vuxna och lekmogna gäddor.
Läs mer här!

Du kanske även gillar detta