Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
Leva eller dö? Åsikterna kring fisket, och syftet med detsamma, går onekligen isär vid Malmö kanal.
Fiskebråken vid Malmö kanal – går de att stoppa?

Populära Malmö kanal beskrivs som både en dröm och en mardröm av sportfiskare. Det är ett av landets mest populära abborrvatten – men konflikterna på land upplevs nästan lika många som fiskarna som simmar i vattnet.

Fiskejournalen har flera gånger skrivit om det uppskattade abborrfisket i Malmö kanal, dit många fiskare söker sig med olika syften. Vissa vill bara njuta av upplevelsen och släpper tillbaka alla fiskar, medan andra tar upp allt de fångar, varav en del även går till försäljning. Det rapporteras även om fiskar som får sprattla sig till döds på torra land. Som upplagt för irritation och konflikter, med andra ord.
– Det förekommer hot och bråk om platser då man ska ha bästa platsen, och sedan bråkar man om priser när man säljer vidare. Många vågar inte åka och fiska på vissa ställen för man blir bortkörd av folk som tycker sig äga allmänna platser.

Så beskriver lokala fiskaren Jimmy Malmros situationen. Han ingår själv i fiskegemenskapen ”Team Bananas”, och nu försöker han hitta en konstruktiv lösning på läget vid kanalen innan det eskalerar.
– I Malmö kanal finns inga generella fiskeregler förutom att man bara får använda handredskap och inte fiska från broarna. Detta gör att alla fiskar på sitt sätt. Går man runt kanalen en hel dag så ser man folk från alla nationaliteter, kulturer, åldrar. En sak som är klar är att de som fiskar för att bara döda och äta/sälja bör veta att de inte står högt i kurs bland sportfiskarna som släpper tillbaka de stora individerna, många gånger av en väldigt viktig anledning, säger Jimmy till Fiskejournalen.


”HÅLL GOD TON”
Han uppmuntrar nu likasinnade sportfiskare till följande förhållningssätt, i hopp om att bidra till både bättre stämning och ett hållbart fiske:
1) Abborre över 600 gram släpps tillbaka.
2) Fisk som sparas ska dödas direkt, ej ligga och lida.
3) Följ de regler som finns, ej fiske på broar till exempel.
4) Skräpa inte ner, tar du något med dig dit så tar du det med dig hem eller till närmaste soptunna!
5) Håll god ton om någon frågar dig något, var transparent.
– Om alla håller sig till vett och etikett inom fisket så kommer olyckliga drabbningar mellan folk undvikas. För nästa steg är handgemäng som sedan kommer bli värre och värre och kanalfisket stängs helt. Malmö stad måste även tänka till hur man ställer sig till fisket i kanalen och vad för regler som ska gälla, säger Jimmy Malmros.

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta