Annons
Fiskebråken vid Malmö kanal – går de att stoppa? | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 månad sedan Sverige Anders Lundin
Leva eller dö? Åsikterna kring fisket, och syftet med detsamma, går onekligen isär vid Malmö kanal.
Fiskebråken vid Malmö kanal – går de att stoppa?

Populära Malmö kanal beskrivs som både en dröm och en mardröm av sportfiskare. Det är ett av landets mest populära abborrvatten – men konflikterna på land upplevs nästan lika många som fiskarna som simmar i vattnet.

Fiskejournalen har flera gånger skrivit om det uppskattade abborrfisket i Malmö kanal, dit många fiskare söker sig med olika syften. Vissa vill bara njuta av upplevelsen och släpper tillbaka alla fiskar, medan andra tar upp allt de fångar, varav en del även går till försäljning. Det rapporteras även om fiskar som får sprattla sig till döds på torra land. Som upplagt för irritation och konflikter, med andra ord.
– Det förekommer hot och bråk om platser då man ska ha bästa platsen, och sedan bråkar man om priser när man säljer vidare. Många vågar inte åka och fiska på vissa ställen för man blir bortkörd av folk som tycker sig äga allmänna platser.

Så beskriver lokala fiskaren Jimmy Malmros situationen. Han ingår själv i fiskegemenskapen ”Team Bananas”, och nu försöker han hitta en konstruktiv lösning på läget vid kanalen innan det eskalerar.
– I Malmö kanal finns inga generella fiskeregler förutom att man bara får använda handredskap och inte fiska från broarna. Detta gör att alla fiskar på sitt sätt. Går man runt kanalen en hel dag så ser man folk från alla nationaliteter, kulturer, åldrar. En sak som är klar är att de som fiskar för att bara döda och äta/sälja bör veta att de inte står högt i kurs bland sportfiskarna som släpper tillbaka de stora individerna, många gånger av en väldigt viktig anledning, säger Jimmy till Fiskejournalen.


”HÅLL GOD TON”
Han uppmuntrar nu likasinnade sportfiskare till följande förhållningssätt, i hopp om att bidra till både bättre stämning och ett hållbart fiske:
1) Abborre över 600 gram släpps tillbaka.
2) Fisk som sparas ska dödas direkt, ej ligga och lida.
3) Följ de regler som finns, ej fiske på broar till exempel.
4) Skräpa inte ner, tar du något med dig dit så tar du det med dig hem eller till närmaste soptunna!
5) Håll god ton om någon frågar dig något, var transparent.
– Om alla håller sig till vett och etikett inom fisket så kommer olyckliga drabbningar mellan folk undvikas. För nästa steg är handgemäng som sedan kommer bli värre och värre och kanalfisket stängs helt. Malmö stad måste även tänka till hur man ställer sig till fisket i kanalen och vad för regler som ska gälla, säger Jimmy Malmros.

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Frågan är vilken diet denna gädda går på? Foto: Sola Predators
Fet, fetare, fetast – vad har denna gädda slukat?

Första advent närmar sig, och redan nu anländer en tidig julgris. Det handlar om en häpnadsväckande fet Värmlandsgädda, som vi förstås undrar vilken diet den kan tänkas gå på?

Gäddan i sin helhet.

Gäddan i sig kommer inte att skriva in sig i historieböckerna, eftersom den ”bara” vägde 7 kilo. Men med tanke på att den bara var 95 centimeter så är det underförstått att den var ovanligt tungt lastad. Som synes på bilden så har den frossat ordentligt på något, frågan är bara vad?
– Ja, den var riktigt fet. Vi har pratat en del om detta, och det går sjukt stor mört i det området vi fiskar på, en vanlig storlek är 20–25 centimeter. Vi tror att den stått och tryckt i sig en massa mört.

Det säger Daniel Löf i fisketeamet Sola Predators, som var med när kompisen Andreas Henriksson fick upp gäddan. De övriga i laget är Jesper Nilsson och Andreas Larsson.
Vi tackar för bilden på ”julgrisen” och hänvisar till Sola Predators Instagram för er som närmare vill följa deras fiskafängen.

Du kanske även gillar detta