Just nu:
Annons

Nyheter

3 månader sedan Sverige Anders Lundin
Kira och Viggo med varsin grann gädda. Foto: Privat
Fiskefamiljens julklappsråd: Välj kvalitet till barnen

Fiskejournalen har tidigare berättat om familjen Öhman och deras fiskeäventyr runt om i Sverige. I dag delar de med sig av sina julklappstankar när det kommer till fiskeutrustning.

Fiske, fiske och fiske är det som gäller för familjen Öhman.

Fiskefamiljen består av pappa Joakim, mamma Madeléne samt barnen Viggo 10 år, Kira 10 år och River 2,5 år. En tanke med deras publika satsning är att visa att man inte behöver lägga utrustningen på hyllan bara för att familjen växer, utan snarare tvärtom. När det gäller julklappar så kommer naturligtvis vissa av paketen att innehålla fiskeprylar, frågan är bara vad?

Här nedan kommer deras tankar, och då främst när det gäller spö och rulle:
”Våra 10-åriga barn har varit med oss i båten sedan många år tillbaka, och gör nog i runda slängar 50–70 fiskepass per år. Självklart ska de fiska med vettiga saker, som både håller och gör fisket lättare. Vi kan ta vår dotter Kira som exempel, hon har tidigare fiskat med haspel modell allround och fick ena julen ett kraftigare haspelspö som var mer dedikerat för gädda. Men under en tävling gick hennes haspelspö av. Då fick hon låna vårt reservspö med multirulle, och den dagen släppte allt för henne. Det blev helt plötsligt roligare att fiska, hon känner sig mer lik oss som fiskar multi och ingen mer värk i fingret som håller i linan. Nu fiskar hon med lågprofil och ett vettigt spö, och hon tycker att det är sjukt kul att fiska och kan använda beten som hon inte kunnat med haspelspöt”.

Det verkar som att man inte bryr sig om våra små sportfiskare när man tar fram paket för barn, konstaterar Joakim och Madeléne. Haspelspön blir i längden jobbiga att fiska med, för att inte tala om att drilla med, anser de. Man missar exempelvis fisk för det inte går att sätta krokarna i gäddans hårda käft.

”Om vi till exempel skall backa bandet några år till Sportfiskemässan 2017, så tänkte vi att vi skall hitta ett lite bättre haspelspö till barnen. Vi klev in i ett av de större företagens monter och mötte en halvt engagerad säljare där, förklarade att vi har barnen med oss i båten varje pass och att det är stor chans att de en dag klipper på en större gädda.  Det gick inte fram, för det vi blev rekommenderade var deras haspelkit för barn, som är allt annat än kvalitet. Vi hade nämligen redan ett sådant till sonen, och rullen trasslar mer än något annat vi tidigare varit med om, och spöt är ”svampigt” och rappligt. Varför ska man förutsätta att barn ska ha något litet klent spö för? Borde man inte vilja att våra framtida storfiskare ska tycka det är kul och lätt att fiska?

Fiskefamiljen råd blir därför: Välj kvalitet, både när det gäller rulle och spö. Här på deras Facebook-sida kan du läsa exakt vilken utrustning de själva valt till sina barn.

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
"Nu hoppas jag faktiskt att isarna smälter och försvinner så att folk inte kan gå ut på dem", säger Jan Insulander, projektledare på Issäkerhetsrådet. Foto: Hans Isaacson
Fler drunkningstillbud – fiskare gick inte att rädda

De svaga isarna fortsätter att skörda människoliv i södra landsdelarna. Totalt har det rapporterats in åtta döda på tre dagar genom drunkningstillbud.

Fiskejournalen berättade i fredags om att fyra män omkom efter ett drama på Vallsjön i Sävsjö, där två män gått ut för att fiska. Isen brast för dem, och när några kamrater försökte rädda de nödställda så dog även de.
På lördagen dog ytterligare två män i Katrineholm och ytterligare en i Enköping sedan de gått genom isen.

På söndagskvällen kom också beskedet att en sportfiskare avlidit efter en räddningsinsats i Värnamo.
Räddningstjänsten larmades till den aktuella sjön och de använde räddningspulka för att ta sig ut till den nödställde mannen.
– Det var två brandmän som stack ut direkt. Men det tog lång tid, eftersom de först inte hittade honom, berättar ett vittne som Fiskejournalen pratat med.
– Vi hittade mannen under vattnet strax före klockan 12, säger Niklas Andersson, insatsledare vid räddningstjänsten, till SVT Jönköping.
Mannen fördes till sjukhus, där han senare avled.

”Förstört” statistiken
Nu går flera aktörer ut och varnar för svaga isar, med hopp om att det inte ska ske några fler drunkningsolyckor i vinter.
– Vi har redan ”förstört” statistiken i år och jag är rädd att den kommer bli ovanligt mörk. Jag vet inte hur vi ska få folk att förstå. Nu hoppas jag faktiskt att isarna smälter och försvinner så att folk inte kan gå ut på dem, säger Jan Insulander, projektledare på Issäkerhetsrådet, till Aftonbladet.

Här är några enkla regler för ökad säkerhet:
1) Undersök isens bärighet innan du går ut på den och vid förflyttningar. Använd ispik eller isborr.
Ta hjälp och råd från erfarna om du är det minsta osäker.
2) Kolla gärna med närboende eller fiskeklubbar som ofta kan ge en bra bild av isläget.
3) Kolla gärna med närboende eller fiskeklubbar som ofta kan ge en bra bild av isläget.
4) Var aldrig ensam på isen. Att själv ta sig upp om sen brister kan vara svårt för den som inte är vältränad.
5) Använd säkerhetsutrustning som isdubbar (bärs under hakan) och lättåtkomlig säkerhetslina. Någon form av flythjälp kan vara avgörande om du går igenom isen.
6) Undvik strömsatta områden som in- och utlopp och sund.
7) Kör inte skoter på okänd is.
8) Håll dig på land om det finns minsta anledning att tro att isen kan vara farlig. (Källa Issäkerhetsrådet)

Du kanske även gillar detta