Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Fiskefritt skyddar siken

Till sommaren kommer fiskefritt område nummer sex i Sverige att inrättas. Området ligger runt ön Storjungfrun i Söderhamns kommun.
Det nya området är ett av sex som Fiskeriverket håller på att skapa och nästan 100 kvadratkilometer stort. Arten som i första hand ska gynnas är den havslekande siken. Allt fiske kommer att bli förbjudet inom området, året runt. Inom några av de övriga fem fiskefria områdena är, trots benämningen, visst fiske periodvis tillåtet.
I Bottenhavet finns två sikarter. Den havslekande och den som vandrar upp i åar och älvar för att leka. Båda arterna har minskat dramatiskt de senaste decennierna. Där det nu ska bli fiskefritt finns lämpliga lek- och uppväxtområden för havslekande sik. Positiva effekter kommer att spilla över även på andra arter. Framförallt på havsöringen, eftersom den delvis nyttjar samma typ av uppväxtmiljö.
Fiskeriverket vill även införa en fredningsperiod för sik under dess lekperiod i Södra Bottenhavet. Den kommer att gälla längs hela Gävleborgs läns kust. I praktiken innebär det ett förbud mot fiske med nät under oktober och november.
Bernt Moberg

Siken i Bottenhavet får nu ett fredat område runt Storjungfrun utanför Söderhamn. (Foto: Bernt Moberg)

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfiske och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta