Fiskeindustrin hålls vid liv tack vare skattebetalarnas pengar

I Sverige har cirka 350 miljoner kronor betalats ut som statliga bidrag, utöver EU-bidragen på drygt 1,1 miljarder kronor. Sammanlagt har alltså ungefär en och en halv miljard spenderats på Sveriges fiskeindustri sedan 2000 – bränslesubventioner ej inräknade. (Foto: Creative common 3.0/Informatique)

Sedan 2000 har EU betalat ut cirka 110 miljarder kronor i subventioner till Europas fiskeindustri. Men bara 70 miljarder har gått vi EU:s officiella subventionsprogram. De resterande 40 miljarderna har betalats ut av medlemsländerna själva i form av olika statliga stöd. Detta enligt havsmiljöorganisationen Oceana.
Nu släpper Oceana resultaten av en sex månader lång studie som går på djupet med EU-ländernas subventioner till fiskeindustrin sedan 2000. Rapporten visar att utöver de 69 miljarder kronor som ingått i EU:s officiella subventionsprogram, har medlemsländerna betalat ut ytterligare 41 miljarder kronor i olika statliga bidrag till sina fiskeindustrier – varav de flesta sysslar med överfiske. Irland, Spanien, Italien och Frankrike ligger i täten och står för nästan 75 procent av de totala statsbidragen. Vidare är informationen kring hur skattebetalarnas pengar används är både otydlig och bristfällig, trots att EU efterfrågar transparens. Oceanas rapport visar dessutom att bara en procent av de statliga subventionerna till fiskesektorn har en direkt positiv inverkan på havsmiljön, medan hela 65 procent kan klassas som skadliga.
I Sverige har cirka 350 miljoner kronor betalats ut som statliga bidrag, utöver EU-bidragen på drygt 1,1 miljarder kronor. Sammanlagt har alltså ungefär en och en halv miljard spenderats på Sveriges fiskeindustri sedan 2000 – bränslesubventioner ej inräknade. Subventionerna har främst gått som generellt stöd till fiskeindustrin och som kompensation till båtar som stannat i hamn. Som jämförelse kan Spanien nämnas, där över 17 miljarder kronor betalats ut som statliga bidrag.
– För de flesta av oss är det självklart att skattebetalarnas pengar borde användas för allmänhetens bästa, men det verkar inte gälla för fiskeindustrin. De senaste 13 åren har bara en procent av alla statliga subventioner till Europas fiskesektor gått till positiva åtgärder för miljön, som hela fiskeindustrin är beroende av, säger Oceanas Europachef Xavier Pastor och fortsätter:
– Tar man sedan in de europeiska fiskebeståndens bedrövliga tillstånd och förödelsen av våra marina miljöer i ekvationen, samt det faktum att minst 65 procent av subventionerna direkt bidrar till denna negativa utveckling, så är det svårt att inte bli upprörd.
Statliga subventioner kan till exempel vara kompensation för byggnation av nya fartyg efter naturkatastrofer, säkerhetsåtgärder ombord eller direkta stödutbetalningar. Oceana har analyserat totalt 450 fall av statligt stöd till fiskesektorn. 65 procent kan kategoriseras som skadliga mot miljön eller som otydliga, och mindre än en procent av subventionerna har haft en positiv direktinverkan på våra marina resurser. Ett ytterligare oroande faktum är att 34 procent av subventionerna inte kunde kategoriseras eftersom de är klassade som generellt stöd riktat till hela fiskesektorn. Något som höljer både mottagare och syfte i dunkel.
Fotnot: Studien är en sammanställning av datan i Europeiska kommissionens sökmotor som avser alla statligt inrapporterade subventioner till fiskeindustrin. Summan 110 miljarder kronor (12.9 miljarder euro) i ingressen omfattar EU:s officiella bidrag samt statligt stöd till fiskesektorn sedan 2000. Summan 40 miljarder kronor i statliga utbetalningar syftar till siffrorna nedan, där det totala statliga stödet är 4,9 miljarder euro = 42 miljarder kronor.  
Läs mer:
Överfiske och subventioner (engelska)

Annons
AKTUELLT

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...