Fiskejournalen historia: 40 år är allt och inget

Denna okände man från 1975, skulle platsa i vilket modernt modemagasin som helst.

I serien FJ-historia har vi nu kommit till maj-juni numret 1975 och vi kan konstatera att visa saker kommer och går.
Skägg till exempel.
Den skäggprydde mannen på fotot skulle lika gärna kunna vara en bild från idag. Han skulle definitivt smälta in på ett hippt café på Söder i Stockholm. Öppnar vi dagens Fiskejournalen, är det lika många skäggprydda gossar som det var 1975.
Andra saker i maj-juni numret från Fiskejournalen 1975, kommer definitivt  inte tillbaka i papperstidningen, som debattsidan ”För och Emot”. Dit fick läsaren snällt skicka in sin åsikt via ett postalt brev som i bästa fall publicerades inom några månader.

Långt ifrån den ögonblickliga respsons man får idag. Å andra sidan kanske åsikterna också blev lite mer genomtänkta.

Hade då någon annan läsare en åsikt om detta ämne, tog det ytterligare en eller ett par månader innan debattsvaret publicerades. Långt ifrån den ögonblickliga respsons man får idag. Å andra sidan kanske åsikterna också blev lite mer genomtänkta. Idag är det lite väl lätt att häva ur sig saker och trycka på”send”. Debattsidan i just detta nummer av Fiskejournalen från 1975 handlade om för och emot huggkrok, om att ABU höjer priserna orimligt mycket varje år och att det är orättvist att andra sporter får ta med sig sin sportutrustning gratis på flyget, men inte fiskare.

Annons
AKTUELLT

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...