Vad handlade FIskejournalen nummer 1 1975 om? Fiskejournalen-historia gräver i gamla nummer.[/caption]Förra året fyllde Fiskejournalen 40 år. Men hur mycket har egentligen hänt i sportfiskebranschen under denna tidsperiod? Låt oss ta en titt i januarinumret 1975. " /> Fiskejournalen historia: Vad hände för exakt 40 år sedan? | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Mathias Arnham
Fiskejournalen historia: Vad hände för exakt 40 år sedan?

Vad handlade FIskejournalen nummer 1 1975 om? Fiskejournalen-historia gräver i gamla nummer.


Vad handlade FIskejournalen nummer 1 1975 om? Fiskejournalen-historia gräver i gamla nummer.

Förra året fyllde Fiskejournalen 40 år. Men hur mycket har egentligen hänt i sportfiskebranschen under denna tidsperiod? Låt oss ta en titt i januarinumret 1975.
Jens Ploug Hansens utflykt till Bonddalsälven i Norge inleder detta 40 år gamla nummer. Det berättas i artikeln att en fiskare fick 87 laxar på fyra dagar. Laxodlingarnas destruktiva framfart var med andra ord ett avlägset kapitel för sportfiskare år 1975 och bara några sidor senare, skriver man om laxodling som en räddning för både vildlaxen och för yrkesfiskarnas försörjning.
”Känner fiskar smärta?” är en fråga som diskuteras i det gamla januarinummer och resonemanget känns förvånansvärt odaterat. Läsaren får sedan åka med på stortorskfiske i Öresund och på en kanottur i 70-talets drömresemål för fiskare, Alaska.
 
Isfiske på havet
En vintertur på västkustisen av Åke Lindau är ytterligare ett reportage som känns oroväckande mycket ”förr i tiden”. Kommer vi någon gång få en fiskbar is igen på svenska västkusten och kommer vi då komma hem med de klasar av fisk som visas på bilden?
Att läsa gamla nummer ger perspektiv. Å ena sidan har det runnit mycket vatten under broarna, men år andra sidan är fiskeglädjen och drivkraften densamma. Vissa saker har blivit sämre, medan andra har blivit bättre.
Vi fortsätter att under 2015 dyka ner i gamla nummer för att se vad vi hittar för skatter.

 
Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta