Vad handlade FIskejournalen nummer 1 1975 om? Fiskejournalen-historia gräver i gamla nummer.[/caption]Förra året fyllde Fiskejournalen 40 år. Men hur mycket har egentligen hänt i sportfiskebranschen under denna tidsperiod? Låt oss ta en titt i januarinumret 1975. " /> Fiskejournalen historia: Vad hände för exakt 40 år sedan? | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Mathias Arnham
Fiskejournalen historia: Vad hände för exakt 40 år sedan?

Vad handlade FIskejournalen nummer 1 1975 om? Fiskejournalen-historia gräver i gamla nummer.


Vad handlade FIskejournalen nummer 1 1975 om? Fiskejournalen-historia gräver i gamla nummer.

Förra året fyllde Fiskejournalen 40 år. Men hur mycket har egentligen hänt i sportfiskebranschen under denna tidsperiod? Låt oss ta en titt i januarinumret 1975.
Jens Ploug Hansens utflykt till Bonddalsälven i Norge inleder detta 40 år gamla nummer. Det berättas i artikeln att en fiskare fick 87 laxar på fyra dagar. Laxodlingarnas destruktiva framfart var med andra ord ett avlägset kapitel för sportfiskare år 1975 och bara några sidor senare, skriver man om laxodling som en räddning för både vildlaxen och för yrkesfiskarnas försörjning.
”Känner fiskar smärta?” är en fråga som diskuteras i det gamla januarinummer och resonemanget känns förvånansvärt odaterat. Läsaren får sedan åka med på stortorskfiske i Öresund och på en kanottur i 70-talets drömresemål för fiskare, Alaska.
 
Isfiske på havet
En vintertur på västkustisen av Åke Lindau är ytterligare ett reportage som känns oroväckande mycket ”förr i tiden”. Kommer vi någon gång få en fiskbar is igen på svenska västkusten och kommer vi då komma hem med de klasar av fisk som visas på bilden?
Att läsa gamla nummer ger perspektiv. Å ena sidan har det runnit mycket vatten under broarna, men år andra sidan är fiskeglädjen och drivkraften densamma. Vissa saker har blivit sämre, medan andra har blivit bättre.
Vi fortsätter att under 2015 dyka ner i gamla nummer för att se vad vi hittar för skatter.

 
Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta