Fiskejournalen historia: Vad hände för exakt 40 år sedan?

Vad handlade FIskejournalen nummer 1 1975 om? Fiskejournalen-historia gräver i gamla nummer.


Vad handlade FIskejournalen nummer 1 1975 om? Fiskejournalen-historia gräver i gamla nummer.

Förra året fyllde Fiskejournalen 40 år. Men hur mycket har egentligen hänt i sportfiskebranschen under denna tidsperiod? Låt oss ta en titt i januarinumret 1975.
Jens Ploug Hansens utflykt till Bonddalsälven i Norge inleder detta 40 år gamla nummer. Det berättas i artikeln att en fiskare fick 87 laxar på fyra dagar. Laxodlingarnas destruktiva framfart var med andra ord ett avlägset kapitel för sportfiskare år 1975 och bara några sidor senare, skriver man om laxodling som en räddning för både vildlaxen och för yrkesfiskarnas försörjning.
”Känner fiskar smärta?” är en fråga som diskuteras i det gamla januarinummer och resonemanget känns förvånansvärt odaterat. Läsaren får sedan åka med på stortorskfiske i Öresund och på en kanottur i 70-talets drömresemål för fiskare, Alaska.
 
Isfiske på havet
En vintertur på västkustisen av Åke Lindau är ytterligare ett reportage som känns oroväckande mycket ”förr i tiden”. Kommer vi någon gång få en fiskbar is igen på svenska västkusten och kommer vi då komma hem med de klasar av fisk som visas på bilden?
Att läsa gamla nummer ger perspektiv. Å ena sidan har det runnit mycket vatten under broarna, men år andra sidan är fiskeglädjen och drivkraften densamma. Vissa saker har blivit sämre, medan andra har blivit bättre.
Vi fortsätter att under 2015 dyka ner i gamla nummer för att se vad vi hittar för skatter.

 
Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...