--------------------------------------
--------------------------------------[/caption]1975, för exakt 40 år sedan, var sportfiske synonymt med laxfiske och havsfiske. Intresset för predatorfiske och mete var i sin linda. Det fanns fortfarande blåfenad tonfisk i Öresund och Fiskejournalen vädjade till Olof Palme att inse sportfiskets betydelse. " /> Fiskejournalen-historia: Sportfisket för 40 år sedan | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Fiskejournalen-historia: Sportfisket för 40 år sedan

--------------------------------------


————————————–

1975, för exakt 40 år sedan, var sportfiske synonymt med laxfiske och havsfiske. Intresset för predatorfiske och mete var i sin linda. Det fanns fortfarande blåfenad tonfisk i Öresund och Fiskejournalen vädjade till Olof Palme att inse sportfiskets betydelse.
Vi går vidare i vår historiska exposé där vi gräver i fyrtio år gamla nummer. I marsnumret finner vi en artikel av havsfiskeexperten Jan Olsson där han uttrycker an allvarlig oro för beståndet av blåfenad tonfisk i Öresund. En mycket berättigad oro, för bara några år senare är tonfiskarna helt bortfiskade av fiskeflottorna.
Mycket fokus i de dåvarande Fiskejournalen ligger på harr, röding, öring och lax. Predatorfisket och metet är fortfarande i sin linda.
En annan tydlig skiljelinje mellan sportfiskeopinionen då och nu, är det faktum att man 1975 laxodling i haven – som en räddning på den vilda Atlantlaxens problem. Inte kunde man ana att just denna uppfinning ser ut att fyrtio år senare kunna bli de norska vildlaxarnas undergång.
Fiskejournalen nummer tre 1975 avslutas med en appell till Olof Palme där man poängterar sportfiskets samhällsekonomiska betydelse. Att en frisk natur och friska vatten har ett värde och att den naturförstöring som industribyggen leder till faktiskt
  Läs även sammanfattningarna av Fiskejournalen nr 1 1975 och nr 2 1975.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Andersson, Götene SFK, med en präktig lax från Vänern. Frågan är vem som drar den största under årets Kinnekulleträffen? Foto: Privat
Laxfest på Vänern – här kan du se fiskarna!

Kinnekulleträffen är årets största händelse för många trollingfiskare i Sverige. Under lördagen och söndagen kommer båtarna att sprida ut sig på ett glödhett Vänern – som har levererat väldigt mycket lax de senaste veckorna.

Det har rapporterats in många laxar över 10 kilo den senaste tiden, både vilda och sådana som har satts ut som smolt. Det tyngsta exemplet är Marcus ”Wibbe” Weibergs exemplar på hela 13 kilo, som du kan läsa om här.

Frågan är förstås om någon fångar en ännu större fisk under den klassiska tävlingen Kinnekulleträffen, som detta år avgörs som en onlinetävling? På söndag eftermiddag har vi svaret.
Fredrik Andersson i arrangörsklubben Götene SFK hälsar att alla kan följa dramatiken på denna sida, där det kommer att visas bilder på alla inrapporterade fiskar!

Du kanske även gillar detta