--------------------------------------
--------------------------------------[/caption]1975, för exakt 40 år sedan, var sportfiske synonymt med laxfiske och havsfiske. Intresset för predatorfiske och mete var i sin linda. Det fanns fortfarande blåfenad tonfisk i Öresund och Fiskejournalen vädjade till Olof Palme att inse sportfiskets betydelse. " /> Fiskejournalen-historia: Sportfisket för 40 år sedan | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Fiskejournalen-historia: Sportfisket för 40 år sedan

--------------------------------------


————————————–

1975, för exakt 40 år sedan, var sportfiske synonymt med laxfiske och havsfiske. Intresset för predatorfiske och mete var i sin linda. Det fanns fortfarande blåfenad tonfisk i Öresund och Fiskejournalen vädjade till Olof Palme att inse sportfiskets betydelse.
Vi går vidare i vår historiska exposé där vi gräver i fyrtio år gamla nummer. I marsnumret finner vi en artikel av havsfiskeexperten Jan Olsson där han uttrycker an allvarlig oro för beståndet av blåfenad tonfisk i Öresund. En mycket berättigad oro, för bara några år senare är tonfiskarna helt bortfiskade av fiskeflottorna.
Mycket fokus i de dåvarande Fiskejournalen ligger på harr, röding, öring och lax. Predatorfisket och metet är fortfarande i sin linda.
En annan tydlig skiljelinje mellan sportfiskeopinionen då och nu, är det faktum att man 1975 laxodling i haven – som en räddning på den vilda Atlantlaxens problem. Inte kunde man ana att just denna uppfinning ser ut att fyrtio år senare kunna bli de norska vildlaxarnas undergång.
Fiskejournalen nummer tre 1975 avslutas med en appell till Olof Palme där man poängterar sportfiskets samhällsekonomiska betydelse. Att en frisk natur och friska vatten har ett värde och att den naturförstöring som industribyggen leder till faktiskt
  Läs även sammanfattningarna av Fiskejournalen nr 1 1975 och nr 2 1975.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
13 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta