Idag öppnar Fiskejournalen webbutik. VD:n Oscar Fredriksson tror att kombinationen av redaktionell kunskap och erfarenheten av e-handel kommer göra det lättare för konsumenten att göra bra val av utrustning. " /> Fiskejournalen öppnar butik – "En extra service till läsarna" | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

10 månader sedan Sverige Fiskejournalen
Jakt och Fiskejournalens VD Oscar Fredriksson och Fiskejournalens chefredaktör Anders Holm hoppas webbutiken ytterligare kan förkorta tiden mellan huggen för läsarna. Foto:Privat
Fiskejournalen öppnar butik – ”En extra service till läsarna”

Idag öppnar Fiskejournalen webbutik. VD:n Oscar Fredriksson tror att kombinationen av redaktionell kunskap och erfarenheten av e-handel kommer göra det lättare för konsumenten att göra bra val av utrustning.

 

Idag öppnar Fiskejournalen en ny sportfiskebutik på nätet. Oscar Fredriksson är nytillträdd VD och bor i Karlstad.

– Jag har Vänern som hemmavatten, så det är klart att jag har en personlig koppling till sportfisket. Men fler och fler fiskar och har ett behov av att ta sig ut i naturen. För mig som kommer från e-handeln är en sportfiskebutik ett naturligt steg för Fiskejournalen.

Nytt bolag

Fiskejournalen hamnar under ett nytt bolag som heter Jakt & Fiskejournalen Docu AB där Oscar Fredriksson nu är VD. I bolaget samsas tidningsredaktioner och e-handel och Oscar tror att de båda inriktningarna kommer att komplettera varandra väl.

– Vi är intresserade av att utvecklas som bolag och skapa ett nytt intäktsben, då är en butik ett naturligt steg. Redaktionerna ska fortsätta att göra Sveriges bästa sportfisketidningar och läsarna får såklart fortsatta tips, guider och reportage för att inspireras och lyckas med sitt fiske. Samtidigt har e-handelsgänget lång erfarenhet av att driva butik och sköta logistik, något som dagens konsumenter kräver. Tillsammans gör vi det enklare för läsaren att göra rätt val för just för dennes specifika fiske.

”Gå över gatan”

Fiskejournalens chefredaktör Anders Holm håller med.

– Fiskejournalen och Allt om Flugfiske kommer att fortsätta ge samma inspiration, skönläsning och fisketips till landets sportfiskare som vill fånga sin drömfisk. Ja, helt enkelt fortsätta att förkorta tiden mellan huggen – det är därför vi finns. Vi kommer inte att tumma på den målbilden för att vi öppnar butik utan redaktionellt förhåller vi oss till butiken som till alla andra annonsörer vi haft under våra dryga 40 år. Vi är alltid en tidning för sportfiskaren. Det webbutiken erbjuder är en service som gör att de inte behöver gå längre än över gatan för att hitta rätt fiskeprylar.

 Från och med idag kan man besöka butiken, hur kommer den förändras i framtiden?

– En e-handelsbutik är aldrig är klar, säger Oscar. Vi har jobbat hårt för att få in de 12.000 artiklar som finns där idag, men vi har väldigt mycket kvar att göra för att vi ska känna oss helt nöjda. Ambitionen är att fylla sajten med guider och branschens bästa produktinformation.

 Kan du beskriva sortimentet?

– Vi försöker ha bredd och riktar oss till sportfiskare på alla nivåer. Självklart ska vi ha bra priser och det är klart det finns några unika grejer i sortimentet. Haspelspöt Savage Gear Furion är ju kul att kunna erbjuda även om det kanske inte är för alla, säger Oscar.

Kan Fiskejournalens prenumeranter vänta sig några fördelar?

– Våra prenumeranter kommer definitiv få extra kärlek. Det kan vara unika rabatter och erbjudanden. I nummer 5 av tidningen hittar de 15 procent rabatt och våra digitala läsare hittar 10 procent i e-shopen, säger Oscar.

 

Daniel Sanchez

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Fiskejournalen
Lars Munk vet var laxen står i våra nordliga älvar. Foto: Ted Logart
Gunnar Westrin möter: Laxmästaren Lars Munk

En kall vinterdag i januari 2004 klev Lars Munk Lauritsen från Danmark av bussen i Övertorneå. Ensam i en ny värld började en egenartad livsresa. Fiskejournalens medarbetare Gunnar Westrin har känt honom på pulsen!

I Norrländska Socialdemokraten den 29 oktober 2005 skrev jag om Lars Munks äventyr, under rubriken ”Från Holstebro på Jylland till Kulmungi i Tornedalen”.
Han minns hur ensam han var i bussen den gången, hur spännande det trots allt var att möta en trakt han inte kände till. Några år innan resan jobbade han på en farm i Island, fick av vänner tips om en fiskeguideutbildning i Övertorneå, tog kontakt och bestämde sig. Nu eller aldrig!

På måndagen steg han in på Tornedalens folkhögskola för att gå utbildningen. Under året på skolan träffade han Eva-Lena Henriksson från Kulmungi, som studerade på naturguideutbildningen. I dag har de två barn och bor i den vackra byn Kieksiäisvaara norr om Pajala.

Resan från Jylland till Pajala-trakter är ett egenartat exempel på äventyrslust och urstark egenvilja. Efter året i Övertorneå examinerades han även utifrån statuter som ”The Flyfishing Federation of Europé” hade utarbetat. Inte underligt att han med tiden blev en av landets mest omtalade laxflugfiskare och alltid omtyckt guide.
I dag jobbar han som marknads- och affärsutvecklare inom bland annat Heart of Lapland, en vital del av Swedish Lapland, med östra Norrbottens kommuner som arbetsfält.
– Ingen dålig plattform att jobba med, med fortfarande outbyggda älvar och större åar. Den riktigt ultimata trakten för sportfisketurism, anser Munk med eftertryck.

Varför hugger laxen?
Naturligtvis fastnade han för laxen, kanske inte så mycket gällande fiskars storlek som utmaningen att förstå var laxarna står i älven, hur och varför de hugger och vilka flugor som gäller eller ratas.
– Det finns några självklara förutsättningar gällande all fiske- och naturturism, oavsett plats. Älvarna måste bevaras outbyggda och samhället i stort måste förändras, vare sig det handlar om yrkesfisket, skogsbruket eller andra stora exploateringar av naturen. Vi måste helt enkelt bli bättre på att vilja förändra vårt levnadssätt. Skogen, till exempel är mer värd för fiskar än vad som oftast framkommer, säger Lars Munk.

Måste bli mer tillgängligt
Han anser att vi behöver jobba ännu mer med infrastrukturen. Det måste bli lättare för besökare att ta reda på information om fisket i Swedish Lapland, samt att snabbt fullfölja digitaliseringen av fiskekortsförsäljningen. Det är svårt att kommunicera med internationella besökare om upplysningen bara finns på svenska.
– När det kommer till skötseln av laxen saknar jag en förvaltningsplan som är framtagen för laxens bästa och som gäller för alla länder kring östersjökomplexet, där man lokalt kan jobba med älvspecifik förvaltning, menar Munk med bestämdhet.

– Vi borde vara så pass kloka numera att vi absolut kan acceptera att laxens överlevnad och välmående kommer före ett eventuellt sport- och yrkesfiske. Med det menar jag att det finns en poäng i att inte tillåta avlivning i hav eller älv, innan man har säkerställt att ett minimum av laxar har kommit upp i älvarna, detta för att garantera artens överlevnad.

Önskemålet är att det ska finnas så pass mycket lax i älvar och hav att vi kan ta en del av resursen, menar Lars Munk.
Förvaltningen tycks vara baserad på känslor och inte i första hand på laxens välmående. Där anser Lars Munk att en förändring måste ske, att laxens leverne kommer i första hand.
– Skulle vi jobba med den typen av förvaltningsplan, där man alltid utgår ifrån försiktighetsprincipen, torde laxens överlevnad vara säkrad.

– Gunnar Westrin –

Du kanske även gillar detta