Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Fiskejournalen till havs

Magnus från Sportmanship Marin förevisar Structuremap på Lowrance HDS Gen2 för Fiskejournalens Morgan Fihn. (Foto: Mathias Larsson)

Båtelektronik utvecklas ständigt och inte alltför sällan dyker något nytt upp som sportfiskare blir lite extra nyfikna på. När det gäller Lowrance HDS Generation 2, blev nyfikenheten för stor. Redaktionens tekniknördar stämde träff med Sportmanship Marin för att få en demonstration.
Förutom snabbare kartuppdatering, panorering och zoomning är funktionen Structuremap det som många sportfiskare pratar om. Lowrance HDS Gen2 möjliggör verklighetstrogna undervattensbilder av sjöar, älvar eller havsbottnar i realtid. Om det fungerade? Absolut!
Structuremap målar upp botten i ett eget lager i kartplottervyn – i realtid. Man slås omedelbart av att grynnor och djupbranter oftare ligger felritade än i rätt position. Innan vi skiljs åt, så bestämmer vi oss för ett utförligt test under våren.
Läs mer om Lowrance HDS Gen2 här.

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta