Fiskejournalen varnar för fiskecamp

Stora mängder olagligt förvarad bensin gjorde brandens intensitet och förlopp till explosiv. (Foto: Martin Falklind)

Stora mängder olagligt förvarad bensin gjorde brandens intensitet och förlopp till explosiv. (Foto: Martin Falklind)

I vintras gick ABU:s och Fiskejournalens drömresa till Panamas sydkust. Drömresan fick ett katastrofalt slut då fiskecampen exploderade, med en död gäst och flera skadade som följd. Brandutredningen är nu klar och Fiskejournalen vill varna alla sportfiskare för denna fiskecamp!
Fisketeamen hade precis kommit hem till bryggan på Panama SportFishing Lodge efter tredje dagens fiske. De flesta gästerna satte sig på terassen, medan några gick upp på sina rum. Cirka 25 svenskar bodde på fiskecampen vid tillfället.
– Jag var på mitt rum när jag plötsligt hörde tumult utanför, berättar Fiskejournalens chefredaktör Martin Falklind.
– När jag tittade ut och såg att folk sprang i panik mot båtarna för att fly till havs, trodde jag att det var en terroristattack. Vi som var på rummen försökte ta oss ut genom dörrarna mot gården, men där möttes vi av ett eldhav. Ingen kunde ta sig ut den vägen så det var bara att springa tillbaks upp till rummen och försöka klättra ut fönstervägen.
De flesta av svenskarna kunde ta sig ut chockade, men oskadda. Harald Pettersen och Lars-Göran Jansson, båda från Göteborgstrakten, skadade sig dock när de firade sig ned via lakan från fjärde våningen och Harald skadade sig allvarligt vid fallet mot marken. En amerikan, Lee Margrave, som bodde närmast eldhärden lyckades inte komma ut och brann inne.

Campägaren förvarade bensin olaglig
Campens ansvar har nu utretts av landets brandmyndigheter och det är fastslaget att campägaren, John De La Cruz bär ansvar för händelsen. Brandorsaken visade sig vara ett olagligt bränsleförråd, med flera tusen liter bensin och diesel, som var placerat inne på hotellets innergård.
Bränsleångorna antändes av en gnista, antingen från en generator eller från de reparationsarbeten som pågick på hotellet. Brandutvecklingen var sedan explosiv och inom några minuter stod tio meter höga lågor upp mot skyn. Därefter började hotellets gasoltuber explodera mitt bland behållarna med bränsle. Därmed var gården, dit alla utgångar från rummen var förlagda, förvandlat till ett inferno.

Varnar för campen
Fiskecampens verksamhet återuppbyggdes snabbt och Fiskejournalen vill nu varna för att anlita Panama SportFishing Lodge.
– Campen ägare, John De La Cruse, har visat stor nonchalans och brist på säkerthetstänkande. Enligt vår egen undersökning har dessutom både lokalbefolkning och andra fiskecamper i området länge varnat för att en olycka kan inträffa, utan att John De La Cruse har gjort några försök att flyttat sitt bränslelager. Han bär ansvaret för en amerikans liv, samt flera svenskars skador, både fysiska och psykiska, säger Martin Falklind.
Den svenska fiskeresearrangören Nordic Sea Angling, flyttade genast sin verksamhet efter olyckan till en annan fiskecamp i området. Verksamheten på Panama SportFishing Lodge är dock i full gång. Därför har systern till Lee Margrave, som miste livet, anlitat advokat för att rättvisa ska skipas.
– Panama är ett fantastiskt land för sportfiske. Det finns flera camper i detta område, runt staden David. De flesta är mycket seriösa, men välj inte Panama SportFishing Lodge! säger Martin Falklind.
Maria Ålander

 

Annons
AKTUELLT

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...