Stora mängder olagligt förvarad bensin gjorde brandens intensitet och förlopp till explosiv. (Foto: Martin Falklind) Stora mängder olagligt förvarad bensin gjorde brandens intensitet och förlopp till explosiv. (Foto: Martin Falklind)[/caption] " /> Fiskejournalen varnar för fiskecamp | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Fiskejournalen varnar för fiskecamp
Stora mängder olagligt förvarad bensin gjorde brandens intensitet och förlopp till explosiv. (Foto: Martin Falklind)

Stora mängder olagligt förvarad bensin gjorde brandens intensitet och förlopp till explosiv. (Foto: Martin Falklind)

I vintras gick ABU:s och Fiskejournalens drömresa till Panamas sydkust. Drömresan fick ett katastrofalt slut då fiskecampen exploderade, med en död gäst och flera skadade som följd. Brandutredningen är nu klar och Fiskejournalen vill varna alla sportfiskare för denna fiskecamp!
Fisketeamen hade precis kommit hem till bryggan på Panama SportFishing Lodge efter tredje dagens fiske. De flesta gästerna satte sig på terassen, medan några gick upp på sina rum. Cirka 25 svenskar bodde på fiskecampen vid tillfället.
– Jag var på mitt rum när jag plötsligt hörde tumult utanför, berättar Fiskejournalens chefredaktör Martin Falklind.
– När jag tittade ut och såg att folk sprang i panik mot båtarna för att fly till havs, trodde jag att det var en terroristattack. Vi som var på rummen försökte ta oss ut genom dörrarna mot gården, men där möttes vi av ett eldhav. Ingen kunde ta sig ut den vägen så det var bara att springa tillbaks upp till rummen och försöka klättra ut fönstervägen.

De flesta av svenskarna kunde ta sig ut chockade, men oskadda. Harald Pettersen och Lars-Göran Jansson, båda från Göteborgstrakten, skadade sig dock när de firade sig ned via lakan från fjärde våningen och Harald skadade sig allvarligt vid fallet mot marken. En amerikan, Lee Margrave, som bodde närmast eldhärden lyckades inte komma ut och brann inne.

Campägaren förvarade bensin olaglig
Campens ansvar har nu utretts av landets brandmyndigheter och det är fastslaget att campägaren, John De La Cruz bär ansvar för händelsen. Brandorsaken visade sig vara ett olagligt bränsleförråd, med flera tusen liter bensin och diesel, som var placerat inne på hotellets innergård.
Bränsleångorna antändes av en gnista, antingen från en generator eller från de reparationsarbeten som pågick på hotellet. Brandutvecklingen var sedan explosiv och inom några minuter stod tio meter höga lågor upp mot skyn. Därefter började hotellets gasoltuber explodera mitt bland behållarna med bränsle. Därmed var gården, dit alla utgångar från rummen var förlagda, förvandlat till ett inferno.

Varnar för campen
Fiskecampens verksamhet återuppbyggdes snabbt och Fiskejournalen vill nu varna för att anlita Panama SportFishing Lodge.
– Campen ägare, John De La Cruse, har visat stor nonchalans och brist på säkerthetstänkande. Enligt vår egen undersökning har dessutom både lokalbefolkning och andra fiskecamper i området länge varnat för att en olycka kan inträffa, utan att John De La Cruse har gjort några försök att flyttat sitt bränslelager. Han bär ansvaret för en amerikans liv, samt flera svenskars skador, både fysiska och psykiska, säger Martin Falklind.
Den svenska fiskeresearrangören Nordic Sea Angling, flyttade genast sin verksamhet efter olyckan till en annan fiskecamp i området. Verksamheten på Panama SportFishing Lodge är dock i full gång. Därför har systern till Lee Margrave, som miste livet, anlitat advokat för att rättvisa ska skipas.
– Panama är ett fantastiskt land för sportfiske. Det finns flera camper i detta område, runt staden David. De flesta är mycket seriösa, men välj inte Panama SportFishing Lodge! säger Martin Falklind.
Maria Ålander

 

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
De som efterlyst strängare regler för yrkesfiske i Östersjön vädrar nu morgonluft. Foto: Krisztian Tabori
Partier överens – hopp om kursändring för yrkesfiske

Tunga förslag inger nu hopp om kursändring för yrkesfisket. Redan för en månad sedan beslutade regeringen om 2021 års regleringsbrev för Havs- och vattenmyndigheten som innehöll flera uppdrag för att förbättra havsmiljön och reglera yrkesfisket. Nu kommer även Miljömålsberedningen med förslag i samma riktning.

Den 22 december beslutade regeringen att ge Havs- och vattenmyndigheten flera uppdrag genom sitt så kallade regleringsbrev.
Det innehöll bland annat kapitel om att skydda kustlekande sillbestånd i norra Egentliga Östersjön, och att myndigheten fick uppdraget att utreda hur fiskeregleringarna kan utvecklas. De ska också göra det enklare att kontrollera att fartygen rapporterar bifångster, exempelvis av tumlare. Myndigheten ska även redovisa hur förvaltningen av ål genomförs så att skyddet av beståndet prioriteras. Hela regleringsbrevet kan du läsa här.

Nu har även Miljömålsberedningen lämnat sitt betänkande som pekar i samma riktning. I dokumentet som lämnats över till regeringen finns det bland annat förslag om en havsmiljölag, 30 procent skyddade marina områden och utredning av det pelagiska fisket och trålgränsen.

Alla partier överens
Fiskejournalen har pratat med Vänsterpartiets representant i Miljömålsberedningen, Elin Segerlind, och hon är hoppfull om att flera förslag ska bli skarpa beslut.

– Jag är nöjd med att vi kom så här långt. Det är egentligen fantastiskt att 8 partier som har grundläggande olika syn på naturen och människans förhållande till den kom överens om det ett så pass omfattande underlag med så många förslag, säger hon.

Hon välkomnar i synnerhet förslaget om en havsmiljölag.
– Regeringen kommer utifrån den behöva lägga fram förslag för förbättringar och åtgärder varje år till riksdagen i en proposition. Personligen tycker jag också att det är bra med ett förslag om att HaV ska bedöma påverkan från det storskaliga pelagiska fisket, som trålning utomskärs, av bland annat sill och strömming. Det är också bra att de ska ta fram ett underlag för beslut om eventuella bevarandeåtgärder som exempelvis utflyttning av trålgränsen, säger Elin Segerlind.

Här kan du läsa mer om alla förslag i Miljömålsberedningens betänkande.

Du kanske även gillar detta