Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Fiskeläger i sommar?

Sugen på ett fiskeläger till sommaren? Då ska du börja planera redan nu – många av lägren är populära och blir snabbt fulltecknade.
Vi har fått ett pressmeddelande från Fredrik Wilund som är ledare på några av lägren. Han berättar att det finns ett drygt tiotal fiskeläger att välja på, bara i Sportfiskarnas regi. Sedan ordnar många sportfiskedistrikt och klubbar egna läger.
”Det finns läger både för nybörjare och entusiaster. På de flesta lägren är förkunskaper inget måste, det är ditt intresse för sportfiske som är det viktiga”, skriver Fredrik och fortsätter:
”Att få fiska från morgon till kväll är ju bland det roligaste man kan göra. För många är äver lägret i sig en stor grej; att vara hemifrån, att få göra saker som man aldrig gjort förut, att få lära känna nya kompisar och att få lära sig andra saker, inte bara fiske.”
Sportfiskarnas hemsida hittar du information om rikslägren.
Svenne Andersson

Att få fiska från morgon till kväll är inte dumt, särskilt när det kan kombineras med en härlig stund i solen.


Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta