Mossar, sjöar och vattendrag mår mycket bättre i Svartedalen, ett naturområde i Bohuslän. Det efter omfattande kalkning de senaste 30 åren, skriver Lokaltidningen STO. " /> "Fisken har kommit tillbaka i en rad vattendrag" | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

4 år sedan Sverige Mathias Arnham
Nästan 40 år av kalkning har lett till att fiskfaunan i svenska vatten återhämtat sig mycket bra. (Foto: Ola Jennersten / Naturfotograferna /IBL Bildbyrå)
”Fisken har kommit tillbaka i en rad vattendrag”

Mossar, sjöar och vattendrag mår mycket bättre i Svartedalen, ett naturområde i Bohuslän. Det efter omfattande kalkning de senaste 30 åren, skriver Lokaltidningen STO.
Enligt tidningen har det spridits ut kalk för nästan tio miljoner i områden kring Stenungsund. Och det har gett resultat. I slutet av 70-talet var PH-värdet nere på runt 4,2-4,3 i området – nu är det uppe på 6-6,2, något som är positivt, framförallt, för havsöringen.
– Ingen tvekan om det. Vi kan i dag se att fisken kommit tillbaka i en rad vattendrag, bland annat öring och mört, som är känsliga arter för försurning. Vi har klarat flodpärlmusslan i de vatten där den förekommer och vi ser också att fågellivet och naturen i övrigt mått bra av de kalkningsinsatser som gjorts, säger Monica Rundin som varit kommunalt ansvarig för kalkningssatsningarna i Stenungsund till Lokaltidningen STO.

Anton Rosander

Relaterad nyhet från din region
41 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll lämnar sin tjänst på Mörrums Kronolaxfiske. Nu är frågan vem som ska efterträda henne? Foto: Privat
Toppjobb ledigt när Ida-Maria lämnar sin tjänst

Det händer mycket kring Mörrumsån just nu, med både miljonsatsningar på fiskevård och planer på en ny kastanläggning. Nu kommer beskedet att platschefen på Mörrums Kronolaxfiske, Ida-Maria Rigoll, säger upp sig.

Hon levererade sitt besked till allmänheten på onsdagen, där hon beskriver det svåra beslutet så här.
– Det har varit ett tufft beslut som tagit väldigt långt tid, längre än de flesta kan ana. 4 år ganska exakt har jag varit i Mörrum på Mörrums Kronolaxfiske och Sveaskog, skriver hon på sin blogg.

Anledningen är att hon tackat ja till ett annat uppdrag, som hon tillträder 1 maj. Det innebär också att jakten på hennes efterträdare börjar med detsamma.

– Jag har fått vara med i sammanhang jag aldrig trodde jag skulle få uppleva, jag har varit på middagar med ambassadörer från olika länder, landshövdingar, generaldirektörer, politiker, musiker, kungar, drottningar, prinsar och prinsessor, forskare, ungdomar och helt enkelt fantastiska, skriver Ida-Maria Rigoll på sin blogg.

Du kanske även gillar detta