Många sportfiskare såg med stor förväntan fram emot fiskepremiären i Norrköping – men det slutade med fiasko. Knappt någon fisk alls fångades, och en av flera teorier är att det sprängs regelbundet nedströms. " />
Annons
Fisken i Norrköping bortskrämda av sprängningar? | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige Anders Lundin
Var har fisken i Norrköping egentligen tagit vägen? Foto: Cityfiske Norrköping
Fisken i Norrköping bortskrämda av sprängningar?

Många sportfiskare såg med stor förväntan fram emot fiskepremiären i Norrköping – men det slutade med fiasko. Knappt någon fisk alls fångades, och en av flera teorier är att det sprängs regelbundet nedströms.

Det såg lovande ut inför säsongen i Motala Ström vid Norrköping, eftersom det var gott om fisk inne i höstas. Sedan startskottet avlossades på premiären den gångna helgen så har det dock bara fångats ett fåtal fiskar, och många har besvikna fått vända hemåt utan fångst. Det spekulerades vilt vad det klena fisket kan bero på, och några av teorierna är att säl och skarv åsamkat skada på fiskbeståndet.

Fiskejournalen går rakt på sak med Kenneth Israelsson, som är fiskeentusiast på Cityfiske i Norrköping. Varför tror du att fisket är så klent?

– Först vill jag säga att det känns tungt, för vi vill inte lura hit folk att fiska i onödan. Det är väldigt lite fisk i strömmen just nu, och det kan bero på flera saker. Visst har vi haft en del säl här inne i vinter, men en mer trolig orsak är att det sprängs väldigt mycket nedströms vid hamnen, säger Kenneth Israelsson.

Han berättar att det byggs för fullt med en ny hamn, och att det både muddras och sprängs ordentligt varje dag.

– Vi känner sprängningarna ända uppe i stan. Jag vet inte om detta är hela anledningen, men en rimlig förklaring åtminstone. Dessutom har det kommit mycket vatten på senaste tiden, och jag vet inte om en del fisk kan ha tryckts ut av det, resonerar Kenneth Israelsson.

Oavsett orsak så håller han tummarna för att fisken ska återvända – och så fort det börjar hända positiva saker i strömmen så kommer det att meddelas på Facebook-sidan Cityfiske i Norrköping.

Läs även om detta:

https://www.fiskejournalen.se/gosen-dor-i-norrkoping-nu-kan-hoppet-vara-ute/

 

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Det protesterades mot både odlingsindustrin och oljeindustrin i Oslo. Foto: Från Extinction Rebellion Norways Facebooksida
Aktivister i klistret – limmade fast sig mot laxodlingar

Den norska laxodlingsindustrin stöter på patrull även inom det egna landets gränser. På måndagen limmade aktivister från gruppen Extinction Rebellion fast sig vid ingången till Närings- och fiskeridepartementet i Oslo.

Det hela handlade om en protest mot odlingsindustrin, och om hur den anses vara oetisk och till skada för både havsmiljön och den vilda laxen. Det var tre aktivister, utklädda till laxar, som hade limmat fast sig, och bredvid stod grupper med plakat och förde fram sina budskap. Polispatruller, till både fots och till häst, skickades till platsen för att övervaka situationen. 

– Vi hoppas att de blir arresterade, sa Cinta Hondsmerk från Extinction Rebellion till norska TV 2.
Anledningen till den önskan var att det i så fall skulle ge protesten större uppmärksamhet, och att de i grund och botten var beredda att ge upp sin frihet för sakens skull.

Upplösningen på dramat framgick inte av TV 2:s rapportering under måndagen, men här kan du se bilder från händelsen. Samtidigt som aktionen mot Närings- och fiskeridepartementet pågick en rad andra protester i Oslo, bland annat med budskapet att oljeåldern är över och att samhället måste göra en grön omstart.

Du kanske även gillar detta