Annons
Fisken som möts av hat – lägg den på ditt fat! | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

4 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Svartmunnad smörbult. Foto: Från SLU Aqua
Fisken som möts av hat – lägg den på ditt fat!

Fiskejournalen berättade nyligen om fisken svartmunnad smörbult, och hur den nu sprider sig uppåt längs Norrlandskusten. Eftersom den är invasiv så bör den sparas vid fångst – och vi föreslår att den förpassas till stekpannan.

I flera länder har den redan etablerat sig som en matfisk, och det kommer även rapporter om att den tillreds i svenska kök. Nynäshamnsposten skriver exempelvis om en svensk yrkesfiskare som provätit. Han fileade och stekte den som abborre och tyckte att köttet var lite geléartat, men fullt ätbart.

Tidningen Land har nu också publicerat ett recept på svartmunnad smörbult, som vi gärna delar med oss av. Så gör både ekologin och magen en tjänst genom att förpassa den till stekpannan.

Här är receptet:
1) Rensa och fjälla så många smörbultar du vill äta/bjuda på. Skölj dem och låt dem rinna av.
2) Blanda vetemjöl, salt och peppar i en skål.
3) Lägg fiskarna i skålen och vänd dem i mjölblandningen.
4) Stek i matfett i en stekpanna tills fiskarna är gyllenbruna.
5) Lägg halva lökringar i pannan tillsammans med fisken, lägg på ett lock och låt stå tills löken mjuknar.
6) Lägg upp fisk och lök på ett fat och dekorera med basilikablad.

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Frågan är vilken diet denna gädda går på? Foto: Sola Predators
Fet, fetare, fetast – vad har denna gädda slukat?

Första advent närmar sig, och redan nu anländer en tidig julgris. Det handlar om en häpnadsväckande fet Värmlandsgädda, som vi förstås undrar vilken diet den kan tänkas gå på?

Gäddan i sin helhet.

Gäddan i sig kommer inte att skriva in sig i historieböckerna, eftersom den ”bara” vägde 7 kilo. Men med tanke på att den bara var 95 centimeter så är det underförstått att den var ovanligt tungt lastad. Som synes på bilden så har den frossat ordentligt på något, frågan är bara vad?
– Ja, den var riktigt fet. Vi har pratat en del om detta, och det går sjukt stor mört i det området vi fiskar på, en vanlig storlek är 20–25 centimeter. Vi tror att den stått och tryckt i sig en massa mört.

Det säger Daniel Löf i fisketeamet Sola Predators, som var med när kompisen Andreas Henriksson fick upp gäddan. De övriga i laget är Jesper Nilsson och Andreas Larsson.
Vi tackar för bilden på ”julgrisen” och hänvisar till Sola Predators Instagram för er som närmare vill följa deras fiskafängen.

Du kanske även gillar detta