Fisken som möts av hat – lägg den på ditt fat!

Svartmunnad smörbult. Foto: Från SLU Aqua

Fiskejournalen berättade nyligen om fisken svartmunnad smörbult, och hur den nu sprider sig uppåt längs Norrlandskusten. Eftersom den är invasiv så bör den sparas vid fångst – och vi föreslår att den förpassas till stekpannan.

I flera länder har den redan etablerat sig som en matfisk, och det kommer även rapporter om att den tillreds i svenska kök. Nynäshamnsposten skriver exempelvis om en svensk yrkesfiskare som provätit. Han fileade och stekte den som abborre och tyckte att köttet var lite geléartat, men fullt ätbart.

Tidningen Land har nu också publicerat ett recept på svartmunnad smörbult, som vi gärna delar med oss av. Så gör både ekologin och magen en tjänst genom att förpassa den till stekpannan.

Här är receptet:
1) Rensa och fjälla så många smörbultar du vill äta/bjuda på. Skölj dem och låt dem rinna av.
2) Blanda vetemjöl, salt och peppar i en skål.
3) Lägg fiskarna i skålen och vänd dem i mjölblandningen.
4) Stek i matfett i en stekpanna tills fiskarna är gyllenbruna.
5) Lägg halva lökringar i pannan tillsammans med fisken, lägg på ett lock och låt stå tills löken mjuknar.
6) Lägg upp fisk och lök på ett fat och dekorera med basilikablad.

Publicerad: 29 October 2020
Av: Anders Lundin