Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
Svartmunnad smörbult. Foto: Från SLU Aqua
Fisken som möts av hat – lägg den på ditt fat!

Fiskejournalen berättade nyligen om fisken svartmunnad smörbult, och hur den nu sprider sig uppåt längs Norrlandskusten. Eftersom den är invasiv så bör den sparas vid fångst – och vi föreslår att den förpassas till stekpannan.

I flera länder har den redan etablerat sig som en matfisk, och det kommer även rapporter om att den tillreds i svenska kök. Nynäshamnsposten skriver exempelvis om en svensk yrkesfiskare som provätit. Han fileade och stekte den som abborre och tyckte att köttet var lite geléartat, men fullt ätbart.

Tidningen Land har nu också publicerat ett recept på svartmunnad smörbult, som vi gärna delar med oss av. Så gör både ekologin och magen en tjänst genom att förpassa den till stekpannan.

Här är receptet:
1) Rensa och fjälla så många smörbultar du vill äta/bjuda på. Skölj dem och låt dem rinna av.
2) Blanda vetemjöl, salt och peppar i en skål.
3) Lägg fiskarna i skålen och vänd dem i mjölblandningen.
4) Stek i matfett i en stekpanna tills fiskarna är gyllenbruna.
5) Lägg halva lökringar i pannan tillsammans med fisken, lägg på ett lock och låt stå tills löken mjuknar.
6) Lägg upp fisk och lök på ett fat och dekorera med basilikablad.

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta