Missa inte artikeln om fiskens lukt- och smaksinne i senaste Fiskejournalen. Missa inte artikeln om fiskens lukt- och smaksinne i senaste Fiskejournalen.[/caption] " /> Fiskens lukt- och smaksinne | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Fiskens lukt- och smaksinne
Missa inte artikeln om fiskens lukt- och smaksinne i senaste Fiskejournalen.

Missa inte artikeln om fiskens lukt- och smaksinne i senaste Fiskejournalen.

Vill du veta mer om hur fisken använder sitt smaksinne och hur de hittar beten med hjälp av luktsinnet? I Fiskejournalen nummer 1-2 guidar vår medarbetare Kasper Ramkjær fram dig till större kunskap och fler hugg.
Dofter lockar fisk, det vet vi. Men hur detaljerat kan fiskarna skilja på kemiska ämnen i vattnet? Använder de smak- och luktsinne till annat än födosök? Kunskapen om fiskarnas sinnen går att använda för att förbättra ditt fiske!
Fiskejournalen hittar du där tidningar säljs.
Vill du bläddra i senaste numret? Klicka här.

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelser och kommuner kan få ett ökat ansvar för vattenförvaltning. Foto: Anders Lundin
Bättre vatten från fjäll till kust med "Blå plan"

Länsstyrelser och kommuner kan få ett större ansvar för landets vattenplanering, från fjäll till kust. Syftet är att genom bättre förvaltning höja kvalitén på våra vatten, och satsningen går under namnet ”Blå plan”.

Konceptet med en ”Blå plan” är att länsstyrelser och kommuner ska ta ett helhetsgrepp på hela avrinningsområdet, även de delar som passerar länets eller kommunens gränser. Bakom förslaget ligger Vattenmyndigheterna, som poängterar att det som pågår uppströms påverkar tillståndet i vattnet nedströms.
– Åtgärdsförslaget innebär att kommuner och länsstyrelser ska göra en förvaltningsövergripande vattenplanering med en helhetssyn utifrån hur hela avrinningsområdet mår, säger Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Det framgår inte direkt hur sportfiske och annan rekreation ska vägas in i planeringen, men planen är att enklare kunna sätta in rätt åtgärd på rätt plats, vilket i förlängningen sparar pengar.
Fokus ska vara på vattenförekomster där vattnet kräver åtgärder för att få en god kvalitet. I sin planering ska även myndigheterna titta på hur vattnet påverkas av ett förändrat klimat.
Här kan du läsa mer om den ”Blå planen”.

Du kanske även gillar detta