100 arter i turbofart – ska Jezper klara tuffa målet?

Utmaningen har börjat för Jezper Ivarsson, som vill fånga 100 arter på ett år. Foto: Privat

Frisk vågat är hälften vunnet, sägs det. Med den inställningen tar Jezper Ivarsson sats mot ett mål som heter duga under 2021. Han ska nämligen försöka fånga 100 arter på 12 månader.

Självklart blir vi nyfikna på hur Jezper ska lägga upp strategin, och vilka arter han tror blir svårast att bocka av. Fiske har alltid varit något som han varit intresserad av, men mest de vanliga arterna som alla känner till, såsom abborre, gädda, mört.
– Det var de arterna som det fanns mest av i sörmländska skogarna där jag växt upp. Att leta arter är något som växt de senaste åren, framför allt genom LRF (Light Rock Fishing), där det gäller att fånga fisk med så lätt utrustning som möjligt med artificiella beten, berättar Jezper.

När han sedan under 2020 hoppade in i Västsvenskan blev det riktigt intressant för honom att leta olika arter. Dock blev ju 2020 inte riktigt som planerat.
– Fiskeresorna efter karp och stör i Österrike samt resan till Nordnorge blev ju inställda, så jag lade ner allt mer tid till artfisket. De tänkta 30 arterna blev 70! Jag fick mycket hjälp genom bland annat Daniel Hagström som tagit 72 arter på fluga i Sverige, samt artfiskeikonerna Hasse Lindqwist och Lars Örnskov. Med på många turer var Mikael Hagman som glatt har hejat på, berättar Jezper vidare.
– Som många andra vill jag lägga 2020 bakom mig, saknaden av att inte kunna träffa familjen som man vill är stor, jag behöver något att se fram emot! Så jag har valt att utmana mig själv, försöka hamna i den ädla skara som lyckats fånga 100 svenska arter. Bara att jag vill göra det snabbt!

Söker efter tips på vägen
Hans förhoppning är att lära känna fler personer som har samma intresse längs vägen, med hopp om att de kan dela med sig av sina kunskaper.
– Artfiskare verkar vara ett trevligt släkte. Strategin för att lyckas kommer vara att sikta in mig på de svåra arterna först, det kommer bli väldigt många arter som kommer dyka upp som bifångster. Men jag är mycket väl medveten om att ensam kommer jag inte klara det här, så det kanske finns någon därute som har lust att hjälpa till med någon spännande art, resonerar Jezper Ivarsson.
Fiskejournalen återkommer med rapport huruvida han lyckas med sitt högt uppsatta mål.