Fortsatt rött ljus för västkusträkan

rakor424Det ser ljusare ut för beståndet av nordhavsräka. Men fortsatt dålig kontroll när det gäller dumpningen av småräkor och brister i förvaltningen gör att västkusträkan behåller sitt röda ljus.
Nu har WWF:s omdiskuterade lista med rekommendationer till de konsumenter som vill äta hållbart producerad fisk och skaldjur kommit. Ett tjugotal fiskar har fått grönt ljus, men tyvärr hamnar de flesta fiskar under gult eller rött ljus. Det beror antingen på att fiskbestånden är för svaga eller att det inte finns en tillräckligt bra förvaltning av dem.
Västkusträkan, som var förra årets debattämne, fick fortfarande rött ljus. WWF har upprepade gånger under 2013 och 2014 tryckt på ansvariga myndigheter, men åtgärderna har inte varit tillräckligt effektiva eller gett önskat resultat.
– För att kunna stoppa dumpningen av småräkor krävs en skärpt kontroll och förvaltning. Först då kan certifieringen av västkusträkan ta ordentlig fart. Många med mig ser fram emot att kunna njuta av hållbart fiskade färska räkor, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.
Läs Fiskguiden här

Maria Ålander