ANNONS

Hanöbukten undersöks noggrant

Hanöbukten sträcker sig längs Skånes och Blekinges kust. Nu kommer den blir noga undersökt under hösten. Bilden är från Furuboda. Foto: Guillaume Baviere/flickr.com/CC
ANNONS

Under det senaste året har det kommit in observationer om sårig och skadad fisk i Hanöbukten. I höst startar en stor undersökning.
I och med att fiskare och allmänhet sett såriga fiskar, gick HaV under våren ut och bad alla som vistas i Hanöbukten om hjälp att observera och rapportera avvikelser via Havs hemsida. Nu har man tagit beslut om att göra en ordentlig undersökning och ett provfiske.
Jens Olsson är projektledare för provfisket:
– Det här är den mest omfattande undersökningen som gjorts av området. Vi kommer att fiska på flera ställen och filma havsbotten för att se om vi hittar en koppling mellan fiskhälsa och dålig havsmiljö, säger Jens Olsson från Sveriges Lantbruksuniversitet.

Hävdar att problemen är borta
Men Lennart Arvidsson, ordförande för fiskarna i Nogersund, menar att problemen vid Hanöbukten är borta.
– Det har funnits en problematik men alla fiskare som jag har pratat med upplever att området är helt bra nu, säger Lennart Arvidsson.
Men Jens Olsson menar ändå att det är viktigt att provfisket genomförs.
– Om det nu har blivit bättre är det ändå viktigt att vi gör det här. Det saknas undersökningar i Hanöbukten överlag, säger Jens Olsson.
Provfisket kommer att inledas i oktober i år. Lyssna på inslaget i Sveriges Radio P4 Blekinge

 

Publicerad: 27 July 2015
Av: Maria Ålander
ANNONS