Ålgräsängar ska anläggas

Ålgräsängar utgör barnkammare för både fiskar och andra marina arter. Då de är kustnära, är det ofta dessa miljöer som tar stryk vid exploatering. Bild: HaV

Att anlägga nya ålgräsområden är ett villkor för att Göteborgs hamn ska få bygga ut på Hisingen. En dom från Mark- och miljödomstolen fastslår att de marina miljöer som berörs ska kompenseras.
Minst 1,7 hektar nya ålgräsängar ska skapas på lämpliga platser i första hand inom Göteborgs kommun, i andra hand i angränsande havsområden för att kompensera för de miljöer som försvinner när hamnen tar mer mark i anspråk.
– Vi ser positivt på utfallet i domen och på att hamnen har åtagit sig att genomföra  kompensationsåtgärder för förlust av värdefulla biotoper, säger Malin Hemmingsson, utredare på enheten för miljöprövning och miljötillsyn på Havs- och vattenmyndigheten (HaV).

Ålgräsängar har höga ekologiska värden och fungerar som en barnkammare för fiskar och andra marina arter.

Beslut om en så här omfattande kompensation för förlust av ålgräs har inte fattats tidigare i ett miljöprövningsmål i Sverige.
– Ekologisk kompensation är ett bra verktyg för att ersätta oundvikliga skador på miljön som kan uppkomma i samband med olika projekt. I första hand anser vi dock att skadorna ska undvikas och minimeras, säger Malin Hemmingsson.
Ålgräsängar har höga ekologiska värden och fungerar som en barnkammare för fiskar och andra marina arter. Den planerade utbyggnaden av Göteborgs hamn, med nya kajplatser och en ny terminal i Arendal på Hisingen, innebär att ett grundområde fylls ut och i samband med det kommer bland annat en ålgräsäng att försvinna.

Publicerad: 3 december 2015
Av: Fiskejournalen