40 projekt genomförda för att förbättra yrkesfisket

Förhoppningsvis är Sverige på väg mot ett uthålligare fiske. Foto: Trym ivar Bergsmo/Norsk sjömatsråd

Hur går det för det svenska yrkesfisket att utveckla nya och mer hållbara redskap? Jodå, bra. Det är bedömningen som SLU gör efter att de tillsammans genomfört omkring 40 projekt tillsammans med forskare och fiskare.

SLU samarbetar sedan 2014 med yrkesfisket för att ta fram mer hållbara redskap. Genom att utgå från fiskarnas upplevda problem och ge dem möjligheten att testa lösningar har man skapat en unik modell som nu sprider sig internationellt, rapporterar Landsbygdsnätverket.

Det är Institutionen för akvatiska resurser och deras sekretariat för selektivt fiske som är navet i samarbetet. I korthet går det ut på att fiskarna själva pekar på de konkreta problem med oönskade fångster som de måste hantera och föreslår lösningar som de får testa.

– Det är en modell som funkar väldigt väl. En del av våra projekt har lett till ändringar i EU:s lagstiftning, en del har börjat användas av fiskare på frivillig basis och vår metodik har fått efterföljare i till exempel Danmark och väcker stort intresse hos forskare, förvaltare och fiskare runt om i Europa, säger Daniel Valentinsson, forskare på Institutionen för akvatiska resurser, till Landsbygdsnätverket.

Hela artikeln hittar du här:

Läs även detta:

Mikael Frödin om laxlarmet: Yrkesfisket måste pausa nu

Publicerad: 19 November 2018
Av: Anders Lundin