80-kilos slätrocka från land

Gareth pustar ut efter en timslång fajt med en skotsk slätrocka. Foto: lleyn Peninsula Shore Guiding
ANNONS

Slätrockor finns knappt kvar i våra vatten med i norra Skottland kan man fånga dem från land. Nyligen togs en väldig fisk på runt 80 kilo från de hala klipporna.

Gareth Davis är en hängiven kustfiskare som har fångat manga stora fiskar genom åren. Men ingen kan mäta sig med den mäktiga slätrocka som högg utanför Skottlands nordvästra kust för en dryg vecka sedan. Gareth hade bilat upp till den karga kusten och mottogs av guider från Anglesey and lleyn Peninsula Shore Guiding.
Första passet riktades mot slätrocka och en stor och makrillförsedd cirkelkrok kastades ut från de dramatiskt stupande klipporna. Maxdjupet låg på 150 meter och tacklet avslutades med ett 340 grams sänke.
Efter bara 20 minuter uppvaktades makrillen av något stort nere i djupet.

”Jag gjorde allt jag kunde för att få upp den från botten…”

–  Fisken stack iväg med betet och efter en stund spände jag upp linan och gjorde ett kraftigt mothugg. Fisken fastnade och en helt galen kamp tog vid. Jag gjorde allt jag kunde för att få upp den från botten men det var verkligen inte lätt. Så fort jag lyckats få in några meter så stack fisken i väg på nytt. Men så småningom märkte jag att fisken blev trött och till slut kom den sakta upp mot ytan, berättar Gareth för Fiskejournalen.

Slätrockor återutsätts naturligtvis och nu gällde det att snabbt hitta en bra plats att kroka av fisken och om möjligt mäta den.

”när jag släppte taget om stjärten så gav den sig snabbt ner mot djupet igen”

– Vi lyckades hitta en grund avsats under vattnet där kroken kunde lossas. Det var en härlig känsla att få hålla den innan den återfick friheten. Vi lyfte förstås aldrig upp den helt ur vattnet och när jag släppte taget om stjärten så gav den sig snabbt ner mot djupet igen, berättar han.

Slätrockor vägs inte utan vikten uppskattas utifrån längden. Tabellen gav att Gareths fisk borde ha vägt 80 kilo, vilket är en sensationellt stor fisk även för de erfarna guiderna på lleyn Peninsula Shore Guiding.

Gareth njuter fortfarande av sin fångst och är lång ifrån avklarad med kustfisket i norra Skottland.
– Där finns så många spännande arter så jag planerar en ny resa inom kort, hälsar han.

[allergallery id=”54175″]

Hans Hällman

Publicerad: 22 March 2018
Av: Hans Hällman
ANNONS