ANNONS

(Spansk) abborre endast tio gram från det svenska rekordet

Göran Nergård med en formidabel drömabborre med en vikt på 3140 gram. Foto: Privat
ANNONS

Adam Wiking har varit iväg på äventyr igen. Nu åkte han och en grupp vänner till Spanien och trots att flera i gänget varit där förr så var det en rookie som lyckades med det smått otroliga bedriften att fånga den tyngsta abborre som en fisketurist någonsin fångat i Spanien.

Adam drog till med nytt rekord i början på resan. Med 54 centimeter är det den längsta abborre han fångat. Den fisken var något mager och nådde därför inte hela vägen till tre kilo. Istället var det Adams kajakfiskekompis, Göran Nergård, som skickade ner betet på helt rätt fläck i abborrgruvan och fick en abborre på 52,5cm och hela 3140 gram.

Adam Wiking med 54 centimeter abborre.

Området man fiskade i ligger uppe i bergen och vädret var minst sagt varierande med allt från storm till helt vindstilla och en lufttemperatur som växlade mellan 7 och 20 grader. Det råder förbud mot båtmotorer i sjön och man fiskade från fiskekajaker som hyrdes på plats.

Görans abborre är en av de fem största abborrarna någonsin från sjön och den största som fångats av en turist

-Jag tror att det är den tredje eller fjärde största som fångats där över huvud taget, säger Adam när Fiskejournalen pratar med honom. Det är iallafall den enda i topp fem som inte är fångad av spanjor berättar Adam.

De andra i sällskapet hade bra fiske och det kom upp flera riktigt stora abborrar. Men det ville sig inte riktigt för Göran. En stor gös och en tappad abborre var resultatet fram till sista dagen. Göran fick då låna ett av Adam’s NED-spön, ett Gunki Stripes Micro 228cm 3-15gr och en ILLEX Magic Craw. Samma bete som Adam fått sin 54-centimeters abborre på. Precis innan lunch sista dagen placerar Göran den lilla kräftimitationen helt rätt.

Göran berättar att det till slut blev riktigt tufft att sitta bredvid när kompisarna drog fina abborrar. Den enda abborre han krokade gick vid kajaken. Han tänkte stor abborre – stort bete och plockade ut alla beten som sedan visade sig funka innan avresan till Spanien. Kompisarna uppmanade honom att fortsätta tro på sig själv, slutar man tro blir det ingen fisk.

Under den sista fiskedagen lät vännerna Göran och kompisen få fiska i en vik som tidigare visat sig riktigt het. Där lossnade det slutligen för Göran och han drog på och lyckades landa en abborre som väger bara tio gram mindre än det svenska rekordet. En enorm prestation och en enorm fisk.

Det svenska rekordet, en fisk på 3150 gram, fångades av Gary Wickins i Hällers myr utanför Lysekil för trettio år sedan.

Publicerad: 22 mars 2023
Av: Anders Nicander

Intressanta fiskeprylar från vår butik:

ANNONS