ABU-fantast ”kom till himlen”

Wayne Real åkte till Svängsta och fick träffa flera ABU-profiler. Här ses han med Lennart Borgström, sonson till ABU:s grundare och tidigare chef för företaget. Foto: Wayne Real

Wayne Real från Australien har ägnat stor del av sitt liv åt att samla ABU-produkter. Nyligen gick en dröm i uppfyllelse då han besökte Svängsta – företagets vagga. – Jag har kommit till himlen, säger han till P4 Blekinge.

Många sportfiskare har ett alldeles speciellt förhållande till ABU. Det gäller inte minst Wayne Real, som köpte sitt första ABU-bete 1965. I hans hemstad i Queensland fanns då tre beten att lägga veckopengen på – Toby och wobblerna Hi-Lo och Killer.
Något senare blev Wayne ägare till en Ambassadeur 6000 och då väcktes en passion för ABU som varar än i dag. Samlandet tog fart och nu äger han omkring 4000 ABU-produkter. De flesta tillverkades under 1940- till 1980-talet och i reportaget från P4 Blekinge berättar Wayne att han aldrig sålt en ABU-produkt. Dubbletter ges hellre bort till nära vänner.

Lyssna på inslaget här.

Se delar av Waynes imponerande samling här.

Hans Hällman