Ålens resa till Saragassohavet vetenskapligt belagd

Ålen är utrotningshotad och man flyger ålyngel från England för att sätta ut dem i svenska vatten. (Foto: Bernd Settnik/DPA/IBL Bildbyrå).

För första gången har forskare kunnat följa ålens vandring genom världshaven. En gåta som förbryllat människan i tusentals år är därmed ett steg närmare sin lösning.

Vetenskapliga giganter från Aristoteles till Freud till vår tids främsta naturvetare har fascinerats av ålens livscykel. Länge visste man inte man var den kommer ifrån och på antiken trodde man att den föddes ur gölars slam utan sexuell fortplantning och utan föräldrar. Med tiden lärde vi oss att ålen leker i Saragassoahavet men exakt var detta sker och hur det går till har vi saknat och saknar kunskap om. Likaså ålens vandring från europeiska sötvatten och kuster till de fjärran lekplatserna har förbryllat och frågorna har varit lika många som svaren.

I den vetenskapliga rapporten First direct evidence of adult European eels migrating to their breeding place in the Sargasso Sea går man igenom en del av senaste forskningen kring ålen. Man berättar bland annat att man hittat så blott sju millimeter långa ållarver och drar slutsatsen att ålen lekt i ett mycket exakt definierat område några veckor innan fynden gjordes. Man kan också med vetenskaplig säkerhet säga att ålen verkligen vandrar till Saragassohavet när den är lekmogen.

Du hittar den vetenskapliga rapporten här

Vill man läsa mer om den unika varelse som vi kallar ål kan vi varmt rekommendera Patrik Svenssons magnifika bok Ålevangeliet. Här möter vi människor och ålar och får en djupare insikt i ålens hemlighetsfulla väsen. Boken har några år på nacken men är ständigt lika aktuell.

Publicerad: 12 November 2022
Av: Anders Nicander