ANNONS

Allmänheten kollar Hanöbukten

ANNONS

Nu när det våras väntas många sportfiskare till stränderna i Hanöbukten, vilket kommer ge fler observationer.  Foto: Kat Singer, HaV

Nu när det våras väntas många sportfiskare till stränderna i Hanöbukten, vilket kommer ge fler observationer.
Foto: Kat Singer, HaV
För en månad sedan öppnade HaV möjligheten för allmänheten att bidra med observationer från Hanöbukten via HaVs hemsida.
Hittills har HaV fått in ett 20-tal observationer från boende och fiskare i området vid Hanöbukten. Flera av dem rör marint skräp både i havet och på stränderna. Någon vittnar om ökad bottentrålning i de djupare delarna, en annan om märkliga skumrester på stranden och en sportfiskare har under sommaren och hösten 2004 noterat fler sjuka och döda gäddor och sjöfåglar.
– Men vi har också fått in observationer som tyder på en mer positiv utveckling, att det fanns mer sårig fisk tidigare och att vissa marina arter verkar må bättre idag. Men det är alldeles för tidigt att dra några slutsatser eller se några mönster utifrån det här materialet, Det är också viktigt att betona att det här bara är ett komplement till annan miljöövervakning i området, säger Fredrik Ljunghager på HaV.
Allmänheten uppmanas dock att fortsätta rapportera in observationer via HaVs sajt.

Källa: HaV

Publicerad: 11 February 2015
Av: Maria Ålander
ANNONS