Skarp kritik om skarven från Älvkarleby sportfiske

Även länsstyrelsens egna beräkningar har visat att skarven är en hård predator på öringsmolt i bland annat Älvkarleby. Bild: Eniro och Gettyimages

Fiskejournalen berättade i höstas om upptäckten att skarv åt mängder av smolt kring Älvkarleby. Trots detta så skyddas skarven som om den vore akut hotad. Är det verkligen rimligt? frågar sig Janne Olsson i en färsk debattartikel.

Janne Olsson på Älvkarleby sportfiske är bekymrad över utvecklingen kring skarven, och riktar flera frågetecken mot förvaltningen av den genom en debattartikel i Arbetarbladet.

”Jag har nu läst skarvförvaltningen Gävleborgs län reviderad 2018-09-11, och blir väldigt förvånad och mycket orolig för fiskets framtid. Jag tolkar denna förvaltning som att skarven ska skyddas till vilket pris som helst”, skriver han i debatten.

Länsstyrelsen uttrycker att det finns behov av ett inriktat arbete för att öka acceptansen för skarv och förebygga olovlig störning av skarvkolonier. Det ifrågasätter Janne Olsson skarpt:

”Endast Gävle/Älvkarleby har haft ett medel på över 3 200 häckande skarvar i Gävle/Älvkarleby senaste 20 åren. Då är inte ungfåglar inräknade. Har myndigheterna verkligen kontroll på skarvens påverkan på vår fiskresurs?”

Hela debattartikeln hittar du här:

Tidigare rapportering hittar du nedan:

Sorglig upptäckt: Skarv åt mängder av öringsmolt