ANNONS

Anders efter Anders – han blir ny nyhetsredaktör på Fiskejournalen

Nu blir det Anders Nicander som leder nyhetsarbetet på Fiskejournalen.se. Skicka gärna in tips om roliga fiskafängen till honom! Foto: Mathias Arnham
ANNONS

Fiskejournalen har sedan 1974 rapporterat om stora och små fiskerelaterade händelser landet runt. De senaste åren har vi satsat hårt och framgångsrikt på webnyheter, och nu blir det ett känt ansikte som tar över som nyhetsredaktör.

Fiskejournalens nuvarande nyhetsredaktör Anders Lundin ska nämligen ut på nya äventyr, och med trygg hand lämnar han över till en namne i fiskekretsar, nämligen Anders Nicander, uppskattad medarbetare sedan många år och bland annat aktuell för sin medverkan i SVT-serien Fiskeliv.
Nu blir det alltså Anders Nicander som ska sitta vid rodret på Fiskejournalen.se, och bland annat rapportera om spännande fångster, miljöhändelser, fiskeregler samt sprida inspiration och kunskap till läsarna.
Vi ställer 3 frågor till Anders och Anders med anledning av ”skiftbytet”.

Anders Lundin lämnar över som nyhetsredaktör på Fiskejournalen. Foto: Privat

Först Anders Lundin, vad ska du göra nu efter dina 4 år på Fiskejournalen?
– Jag ska bli kommunikatör för Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund i Region Norr, med placering i Ås, Krokoms kommun. Ett hedersuppdrag, där jag får åka runt och träffa många i det nätverk som jag byggt upp, och även stötta förbundet i nationella frågor. Jag känner en brinnande lust att vara mer på fältet, men jag stänger inte dörren för att någon gång återvända till Fiskejournalen, som varit mitt livs roligaste jobb.

Vad minns du mest från dina år som nyhetsredaktör?
– Jag har skrivit runt 2 500 texter, och av dessa är det faktiskt två udda händelser som biter sig kvar lite extra i minnet, båda från 2020. Det ena handlade om ett makabert tjuvfiske vid Strömsholms slott, där några gick loss mot lekande aspar och slaktade dem med golfklubbor. Den andra händelsen var ett ovanligt fiskafänge i Dalarna, där fångstmannen jublade så vilt och högt över sin fångade gädda att räddningstjänsten åkte dit, eftersom förbipasserade trodde att han befann sig i nöd och behövde hjälp.

Hur anser du att sportfisket har utvecklat sig under dina år som nyhetsredaktör?
– Det har blivit mer tävlingsinriktat och varumärkesdrivet. Däremot visar faktiskt vår statistik att det är förhållandevis låg läsning av sådana texter. Den breda massan är nog mer förtjusta i häftiga fångster och udda händelser, vardagsnära berättelser som de inspireras av eller blir förbannade över. Rent generellt har läsningen ökat när det gäller förutsättningar för fiske, alltså regler, förvaltning och vattenmiljö. Lite hoppfullt ändå, om du frågar mig.

Anders Nicander – berätta kort om din bakgrund.
– Jag är född och uppvuxen på stranden av en småländsk insjö. När jag var tre år rymde jag i varje obevakat ögonblick för att få komma ner till vattnet och spana efter fiskar. På sätt och vis är det fortfarande så. I dag har jag den stora förmånen att få arbeta med mina två stora passioner i livet, fiske och foto.

Vad lockas du av i din nya roll som nyhetsredaktör?
– Folkbildning är något grundläggande för mig. Jag ser rollen som nyhetsredaktör som en plattform för att sprida fiskeglädje och kunskap. I en tid när våra vatten mår dåligt vill jag också följa debatten och belysa problem och visa på områden med positiv utveckling.

Hur ser ditt eget fiske ut?
– Jag är väldigt bred i mitt fiske och fiskar ofta. Flugfiske efter sik i Jämtland och kummel i Norge är två lite udda och väldigt olika typer av fisken men som är mina absoluta favoriter.

Kollegorna på Fiskejournalen önskar både Anders och Anders lycka till i sina nya uppdrag. Anders Nicander ser redan nu fram emot rapporter och tips från er läsare. Maila honom gärna på anders.nicander@fiskejournalen.se

Publicerad: 12 dagar sedan
Av: Fiskejournalen
ANNONS