ANNONS

Ändrad kroppsform hos öring och lax om vädret blir varmare?

Kommer vissa öringbestånd att få en mer strömlinjeformad kroppsform i framtiden? Foto: Michael Paszkowski
ANNONS

Kommer lax, öring och andra laxfiskar att se annorlunda ut i framtiden? Ja, det är fullt möjligt – åtminstone inom områden där det sker en temperaturökning.

Det är forskare från bland annat Karlstads universitet som har studerat klimatförändringens potentiella effekt på laxartade fiskar.
Richard Durtsche, Bror Jonsson och Larry Greenberg har studerat hur temperaturen under äggstadiet påverkar ämnesomsättning hos unga öringar. Rommen från öring utsattes för två olika temperaturen, antingen den naturliga temperaturen eller en temperatur som var tre grader varmare än den naturliga temperaturen. Detta ska representera ett möjligt scenario för Sverige över de närmsta sextio åren.

Resultatet då?
Jo, forskarna fann att alla tre ämnesomsättningsmått var lägre hos unga fiskar från ägg som utsatts för upphöjda temperaturer än hos unga öringar som kom från ägg som utsatts för den naturliga temperaturen.
– Det är svårt att förutsäga vad de resultaten kan innebära i framtiden, men vi spekulerar om det kan vara ett sätt för fiskarna i en varmare framtid att spara energi eftersom lägre ämnesomsättning innebär lägre energikostnader, säger Larry Greenberg, professor i biologi vid Karlstads universitet

I ytterligare studier på samma tema har forskarna studerat hur temperatur under äggstadiet påverkar kroppsformen på lax.
– Kroppsformstudien visade att unga laxar som kom från uppvärmda ägg utvecklade en mer strömlinjeformad kroppsform än de som under äggstadiet utsatts för normala temperaturer, säger Larry Greenberg.
Här kan du läsa mer om studien.

Publicerad: 30 June 2021
Av: Anders Lundin

Intressanta fiskeprylar från vår butik:

ANNONS