Ännu en odling anmäld – släpper ut för mycket fosfor?

Storsjön i Jämtland. Foto: Anders Lundin

För något år sedan kom beskedet att Jämtländska Storsjön slipper en storskalig exploatering av fiskodlingar. Däremot finns det en befintlig fiskodling, och den har nu anmälts.

Det är fiskodlingen i södra delen av Storsjön, Hoverberg, som har polisanmälts för misstänkt brott mot miljöbalken, rapporterar SVT Jämtland. Bakom anmälan ligger länsstyrelsen i Jämtlands län, och det handlar om att mängden utsläppt fosfor kan ha överskridits. Enligt gällande miljötillstånd får inte halten fosfor överstiga 7 mikrogram per liter vatten i årsmedelvärde på tre år, men provtagningar som bolaget själv har gjort visar att halten ligger på 8,2 mikrogram fosfor per liter vatten, vilket strider mot tillståndet.

– Vi menar att utsläppen av fosfor måste komma från fler ställen än fiskodlingen, säger Iivari Valli, vd på ägaren Vattvikens Fisk till SVT Jämtland.

Den aktuella fiskodlingen har varit i blåsväder förut, eftersom den åtalsanmäldes 2017 för att en stor mängd fisk hade smitit ut i Storsjön, och den utredningen pågår fortfarande, dock mot förre ägaren Wangensten.

Läs om sjuka fiskar:

Uppmaning: Kom ihåg att rapportera sjuka fiskar