Årets märkning avklarad – så många tonfiskar fångades

Nu har ytterligare sex tonfiskar märkts på svenskt vatten. Foto: Martin Falklind

Årets tonfiskmärkning på svenska västkusten är avklarad. Det blev ett minst sagt blåsigt projekt, där sex nya fiskar märktes i forskningens namn.

Tonfiskmärkningen 2019 i Sportfiskarnas och SLU Aquas regi fick en flygande start, med flera märkta fiskar redan första dagen. Fortsättningen blev dock lugnare, åtminstone när det gällde själva fisket. Vädret visade sig bli den värsta motståndaren, och personalen till havs rapporterar om svårarbetade förhållanden, och vissa dagar kunde inte ens båtarna lämna hamnen. Under slutspurten sågs inte heller lika mycket aktivitet i ytan som under de första dagarna, och en teori var att fiskarna helt enkelt hade styrt kosan mot annat håll.

Sex nya fiskar kunde dock märkas, och nu blir det spännande att följa deras resa innan de förhoppningsvis återvänder till svenska farvatten.

”Tillsammans med tidigare års märkta fiskar börjar vi nu bygga upp den kunskapsbas som behövs för att förstå och förvalta denna fantastiska fisk som återigen börjat besöka våra svenska vatten. Märkena som nu simmar i Skagerrak är av både typen som pingar på lyssningsbojar under flera år framöver, och sådana som loggar sina data och sänder via satellit när de släpper från fisken”, rapporterar SLU Aqua som återkommer med detaljer om fiskarna framöver.

Missa inte dokumentären om tonfiskarna på SVT!

Läs om mer spännande forskning:

Färsk uppsats visar: De stora gäddorna blir färre