ANNONS

Bästa tiden för Malmö kanal

Hänget vid Kananlens stränder är nästan lika viktigt som själva fisket. Foto: Anders Nicnder
ANNONS

Malmöborna är lyckligt lottade när det gäller fiske. Frågan är om någon annan svensk stad kan bjuda på ett så varierat fiske mitt i city, året runt. Nu börjar den kanske bästa tiden för abborrfiske i Malmö kanal.

Torsk, plattfisk, makrill, näbbgädda och abborre är bara några av de arter man med framgång kan fiska inom stadsgränsen i Malmö. Mest omtalat är det fina fisket efter storvuxen abborre i ”Kanalen”. Det med svenska mått varma klimatet gör att Malmö kanal inte fryser på vintern. Och även om abborren äter mindre i det kalla vattnet så är den kan fisket vara riktigt bra vintern igenom.

Kommer med kylan

När temperaturen i hamnen, där abborren tillbringar sommaren, blir kallt på senhösten så vandrar abborren upp i kanalen för att övervintra där. Det är stora mängder storvuxen abborre som samlas mitt i stan i den grunda kanalen. Fisket här är superpopulärt och abborrfanatiker från hela landet reser hit för att fiska abborre i en mycket trevlig stadsmiljö.

Fiska lätt

Korta avstånd och grunt vatten gör att finessfiske passar perfekt och det finns oändliga möjligheter att utveckla fisketeknikerna. Det är också tydligt att det går lite trender i vad som anses vara den hetaste metoden. De senaste åren har nedfisket slagit stort och spön och rullar anpassas till fiske med ned-skallar på bara några få gram. Naturligtvis funkar även klassiskt jiggfiske även om de superlångsamma nedfisket visat sig vara otroligt effektivt i riktigt kallt vatten.

Abborre och falafel

Sträckan man fiskar på är kort och på helgerna kan det vara trångt på de bästa platserna men på något sätt känns det alltid trevligt och inbjudande att gå några timmar med den lättaste abborrspöna vid Kanalen. Här finns det också mängder med trevliga restauranger och inte minst Sveriges bästa falafelrullar inom promenadavstånd.

Hundra procent C & R

Det finns inga minimimått eller fångstbegränsningar för abborrfisket i Malmö kanal men i ett så litet vatten som delas av så många sportfiskare är det en självklarhet att tillämpa catch & release till hundra procent. Vill man ha lite matabborre finns det mängder av andra vatten som är mer lämpliga att fiska i.

Publicerad: 26 november 2022
Av: Anders Nicander

Relevanta prylar från vår butik:

ANNONS