ANNONS

Biolog rasar efter skandal – tusentals döda musslor

Stränderna längs Ätran torrlades, med följden att tusentals musslor hamnade på torra land. Foto: Ingemar Alenäs
ANNONS

Kraftverket i Ätrafors i Ätran är en följetong med många sorgliga kapitel. Denna vecka hamnade tusentals musslor på torra land när kraftbolaget sänkte vattnet i samband med en reparation.

Närboende gick och räddade musslor. Foto: Ingemar Alenäs

Enligt biologen Ingemar Alenäs så kan det handla om tiotusentals musslor som fick kämpa för sina liv, men där många inte gick att rädda.
”Stora dammusslan, allmänna dammusslan och den rödlistade äkta målarmusslan fanns alla bland de döende musslorna”, skriver Ingemar Alenäs på sin blogg.

Han berättar att närboende uppmärksammade musslornas situation och gick på stränderna och plockade musslor som de kastade tillbaka i vattnet. Men det var bara en droppe i havet på de kilometerlånga torrlagda stränderna, enligt Alenäs.
Kraftverksägaren Uniper har varit i blåsväder även tidigare för situationen i Ätrafors, och den här gången handlade det enligt uppgifter om att intagsgallret till kraftverket hade rostat och skulle bytas till ett nytt i rostfritt stål, varpå vattenflödet ströps.
”Till bolagens fördel skall sägas att de genom flyktöppningar och uppsamlingsburar försökt att minska dödligheten för den utvandrande fisken vilket till viss del lyckats. Tömningen av burarna har tyvärr haft långa tömningsintervall. Ålar har dött och döda gösar har ruttnat i burarna”, skriver Ingemar Alenäs.

Publicerad: 05 November 2020
Av: Anders Lundin
ANNONS