Blandad kompott i väst

Snö och vinter gör att man får kämpa lite extra för att lyckas med havsöringfisket. Foto: Anders Nicander

Det blev en intressant havsöringpremiär längs Västkusten. När rapporterna började ramla in fram på dagen talades det om allt från uselt till fantastiskt fiske.

Nordostlig vind är sällan en bra fiskevind. För havsöring kan den vara förödande. Vattnet sjunker och fisken tycks försvinna. Riktigt erfarna havsöringfiskare väljer ofta att inte fiska vid sådana förhållanden. Men det är aldrig omöjligt! Det handlar ofta om att orka söka fisken. I går var ett sådan exempel. de som hittade rätt hade riktigt bra fiske och de som inte hittade lika rätt nollade.

De som lyckades kunde berätta att de hittat fisken på extremt grunt vatten. Någon sa halvmetern, någon annan 30-40 centimeter. De berättade också att de fått mycket fisk på små och avgränsade områden när det annars tycks som om havet var tomt på fisk.

Bästa rapporten kommer från Orust där ett gäng fiskare kunde räkna in 22 fiskar med tre toppar runt 60 centimeter.

Nu drar snöovädret in och det väntas bli minusgrader. Det gör fisket väldigt mycket svårare. Vattnet i vikarna kommer sjunka snabbt och fisken kommer förmodligen behöva söka lite varmare vatten längre ut.

Men det finns tröst. På det här sättet blir vårsäsongen längre och redan till helgen väntas sydvästliga vindar. Då händer det!

Publicerad: 12 dagar sedan
Av: Anders Nicander

Intressanta fiskeprylar från vår butik: