Blekingepolitiker hotar vildlaxen

Peter Jeppson fick kraftigt mothugg från sportfiskare i Blekinge, bland annat på sin egen Facebook-sida, när han 2011 motarbetade HaV:s förbud mot långlinefiske. Nu är han igång igen… (Bild: Facebook.com)

Fiskejournalen har tidigare berättat om den socialdemokratiska riksdagsledamoten Peter Jeppsson – och hans kamp för att bevara långlinefisket efter lax. Då misslyckades han, men nu tar han nya tag med en motion för att riva upp förbudet.
Peter Jeppson (S) ville stoppa Havs- och vattenmyndighetens förslag till förbud mot långlinefiske under förra året. Han fick utstå hård kritik, bland annat på sociala medier. Hans kamp gick förlorad och 2013 inför Sverige ett förbud mot att fiska lax till havs med långlina.
Nu avslöjar Sportfiskarna att Jeppson tar nya tag för att häva förbudet innan det trätt i kraft. I en motion till riksdagen vill han återinföra långlinefisket med motivationen att det slår hårt mot yrkesfiskarna. Han skriver bland annat ” ”Den lekande laxen i våra svenska älvar är livskraftig och av stor mängd”.
Sportfiskarnas Glen Douglas är av en helt annan åsikt.
– Det finns inga vetenskaplig belägg för att laxbestånden i de mindre älvar som Sävarån, Emån, Testeboån, Rickleån och Åby älv, Öre älv och Kågeälven skulle vara särskilt ”livskraftiga”. Tvärtom föreslog Internationella havsforsknings rådet (ICES) nyligen en minskning av yrkesfiskets kvoter efter lax med 50 % med hänvisning bland annat till de svaga bestånden i de mindre älvarna. Kvoterna måste minska ytterligare om vi ska uppnå EU:s åtagande om ett hållbart maximalt uttag av fisk till 2015. Motionen tyder på okunskap och är ansvarslös, bakåtsträvande och låter lokalpolitik komma före modern fiskeförvaltning.
Läs mer på sportfiskarna.se
Här hittar du motionen.
Läs tidigare notis om Peter Jeppson och långlinefiske.
Morgan Fihn